Українців змусять повернути частину отриманих пенсій, якщо вони не “грали за правилами”: кому варто замислитися

Українців змусять повернути частину отриманих пенсій, якщо вони не “грали за правилами”: кому варто замислитися

Пенсійний Фонд України повідомив, що в українців можуть початися серйозні проблеми, якщо вони не діятимуть згідно із законом

Незважаючи на повномасштабну війну, яку розпочали росіяни 24 лютого 2022 року, українські пенсіонери продовжують отримувати виплати.

Це дуже складно для держави, яка допомагає зовнішня грошова допомога. Хоча Головне управління ПФУ в Донецькій області в Telegram вирішило повідомити про те, що частина українських людей похилого віку можуть і зовсім незабаром вимагати повернути частину отриманих грошей.

У зазначеному джерелі нагадали, що після отримання пенсіонером права на пенсію, ПФУ щомісяця здійснює виплату заслужених пенсійних виплат. Але іноді можуть виникати ситуації, через які людина може просто отримати більше грошей, ніж вона “заслуговує”.

Однією з причин, чому це може бути – це якщо людина знову починає працювати, але при цьому не повідомляє про це Пенсійний Фонд, протягом 10 років від початку працевлаштування. Хоча кожен літній українець отримує так звану “пам’ятку пенсіонера” ​​та ставить підпис у заяві із зазначеними вимогами законодавства.

Якщо такі дані відсутні в Реєстрі застрахованих осіб, їх обов’язково потрібно пред’явити за допомогою копії розпорядження про прийняття на роботу або копії трудової книжки.

Якщо пенсіонер не повідомляє про своє працевлаштування, цей факт буде виявлено фахівцями пенсійної служби під час перевірки даних у державних реєстрах. Але на момент такої перевірки суму надмірно виплачених пенсійних коштів вже буде зафіксовано.

Якщо пенсіонер відмовляється добровільно повернути отримані надлишкові кошти, Пенсійний фонд може ухвалити рішення про стягнення суми переплати в межах 20 відсотків від суми пенсії.

Читайте також  В Україну не пустили фальшиві ліки для онкохворих: всі деталі

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело