Що може загрожувати за неявку до ТЦК: адвокат озвучив нову схему мобілізації

Що може загрожувати за неявку до ТЦК: адвокат озвучив нову схему мобілізації

Юристи розповіли про нові схеми видачі повісток українцям Територіальними центрами комплектування (ТЦК) під час мобілізації.

Про це йдеться у відео адвоката Романа Симутіна, розміщеному на YouTube-каналі.
Що загрожуватиме за неявку у військкомат
За словами юриста, тепер повістки передають разом із викликом про розгляд адміністративної справи за порушення громадянином військового обліку.

У поштовій скриньці можна знайти рекомендований лист з двома паперами:

  • повісткою із вказаною датою прибуття у військкомат (наприклад, 01.06.2023 р.);
  • викликом про розгляд адмінправопорушення (як приклад – на 03.06.2023 р).

Зокрема, у виклику йдеться про те, що 03.06.2023 року щодо громадянина буде складено протокол за статтею 210 Кодексу про адміністративні правопорушення, проте в разі неявки у ТЦК 03.06.2023 р. буде застосована справа з примусового приводу.

У разі неприбуття за повісткою у вказану дату – через два дні буде розглянуто адміністративні матеріали та ухвалене рішення про притягнення до відповідальності зі штрафом у 5,1 тис. грн.

“За креативність підходу – це п’ятірка, а ось по предмету “адміністративне право” – двійка. Адже дата виклику та дата повідомлення легко перевіряються. Звичайно, це займе чимало часу, але найголовніше, що порушено послідовність запрошення та розгляду справи, тож у суді цей трюк розвалиться”, – зауважив юрист.

При цьому, якщо громадянин не скасує постанову Територіального центру комплектування про штраф та сплатить її, то тим самим визнає свою провину і погодиться із законністю притягнення до адміністративної відповідальності. Після чого загрожуватиме кримінальне провадження, підозра та розшук військовозобов’язаного.

В Україні дев’ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов’язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов’язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни – завтра вона може прийти до тебе.

Читайте також  Змиріться і готуйтеся: чоловікам все ж таки доведеться добровільно сходити до ТЦК — іншого виходу не залишиться

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело