Такого й ворогові не побажаєш: що чекати тим, хто має борги по комуналці

Такого й ворогові не побажаєш: що чекати тим, хто має борги по комуналці

Боржники можуть міцно влипнути, незважаючи на війну в Україні

На час дії в Україні воєнного стану встановлено мораторій на відключення комунальних послуг за борги. При цьому їхні постачальники можуть стягувати заборгованість через суд – суму разом із пенею доведеться виплатити після війни, пише “Газправда”.

Повідомляється, що днями уряд також заборонив стягувати борги за комунальні послуги з власників житлових приміщень, які дали притулок ВПО, але не отримують компенсацію від держави. Це стосується і тих, хто втратив житло через бойові дії (стосується лише боргів ВПО, що утворилися, після 24 лютого 2022 року). При цьому постачальники послуг можуть стягувати накопичені борги зі своїх абонентів через суд. При цьому суд може накласти арешт на рахунки боржника та майно, а після війни на суму боргу можуть ще нарахувати “неустойку” у вигляді штрафу та пені, річних відсотків та інфляційних нарахувань – у результаті борг серйозно зросте.

Механізм реструктуризації заборгованості з житлово-комунальних послуг визначений ЗУ “Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плату за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію”.

Для цього потрібно укласти відповідний договір із кожним підприємством-представником послуг.

Реструктуризацією або розстроченням боргу називають рівномірно розподілені на певний термін добровільні виплати заборгованості, при цьому її можна оформити на:

  • утримання житла та комунальні послуги;
  • гаряче та холодне водопостачання;
  • опалення;
  • газопостачання;
  • послуги водовідведення;
  • електроенергію;
  • вивіз побутового сміття.
Читайте також  Вже з травня українцям почнуть видавати гроші на оплату комунальних послуг. Кого торкнеться

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело