Готуємось до сюрпризу: яким буде курс долара найближчим часом

Готуємось до сюрпризу: яким буде курс долара найближчим часом

Ситуація на валютному ринку України останнім часом покращилася, кажуть провідні фінансові експерти. І це стосується як готівкового, так і безготівкового сегменту.

Курс долара останнім часом відрізняється стабільністю. Ще б пак, на гривню нині немає жодного тиску, а резерви Національного банку збільшуються завдяки західній підтримці. Єдине, що може значно змінити курс, кажуть експерти, це зрив “зернової угоди”, але найближчим часом нічого такого не очікується.

Так, професор, ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко вважає, що курс долара в Україні до кінця 2023 року може коливатися в діапазоні від 36 до 45 гривень. Про це експерт заявив у коментарі ТСН.ua.

“Мій прогноз такий – гривня до кінця року буде від 36 до 45 гривень за долар, десь в такому коридорі. А що буде в реальності – залежить від правильної економічної політики, допомоги західних партнерів і успіхів на фронті. Ці три важливі фактори будуть формувати реальний курс долара до кінця року”, – прогнозує Савченко.

Разом з тим в короткотерміновій перспективі курс долара в Україні на готівковому ринку коливатиметься у діапазоні 37,5 – 38,4 грн/дол. Такий прогноз до 23 квітня зробила директор департаменту казначейських операцій Юнекс Банку Ганни Золотько, вказавши на ймовірність подальшого коригування готівкового курсу у бік зростання.

За її словами, згідно з даними НБУ, у середньому протягом останнього тижня українці більше продавали безготівкової валюти, ніж купували: “Це дає підстави говорити про ймовірність подальшого коригування готівкового курсу в бік зростання – до таких рівнів, коли покупка безготівкової валюти з розміщенням на тримісячному депозиті стане більш цікавою для українців”.

Читайте також  Долар буде дорожчим за 50 грн: коли і в які терміни

Нагадаємо, ексчлен Ради НБУ Віталій Шапран не виключив, що курс долара може підійти впритул до офіційного 36,6 грн. Однак через війну такі прогнози мають багато “але”: ситуація на фронті, настрої населення щодо еміграції та щодо тримання заощаджень в гривнях.

Додамо також, що напередодні в НБУ назвали тимчасовими всі валютні обмеження в Україні, запроваджені від початку повномасштабної війни. Однак поки Нацбанк не бачить підстав скасовувати фіксований курс гривні, так як цей режим відіграє важливу роль для стабілізації економіки. Про це повідомив заступник голови Національного банку України Юрій Гелетій.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело