Відстрочка для всіх: до Ради внесли законопроєкт із щомісячним платежем на людину — сума фіксована

Відстрочка для всіх: до Ради внесли законопроєкт із щомісячним платежем на людину — сума фіксована


Рада пропонує вести бронювання від мобілізації за певну суму
У Верховній раді готують ще один важливий законопроєкт щодо умов бронювання від мобілізації. Подробиці поділився forbes.ua.

Автори документа пропонують суттєво змінити підхід до бронювання військовозобов’язаних. Зокрема, в країні можуть запровадити щомісячний платіж, який гарантуватиме відстрочку від мобілізації для різних категорій співробітників.

Відмінність від запропонованої наприкінці 2023 року концепції Офісу президента України полягає в тому, що буде відмова від прив’язки до розміру зарплати та відрахувань до ПДФО та ЄСВ.

Депутати пропонують встановити фіксований щомісячний платіж, після сплати якого підприємство зможе бронювати працівника незалежно від його посади.

За даними, розглядається варіант вести за кожного заброньованого співробітника до 1,5% військового збору ще й фіксовану ставку у розмірі 20 тис. грн.

За різними сценаріями, запровадження фіксованої ставки може принести до бюджету від 18 млрд до 155 млрд грн на рік.

Головна умова — така компанія має працювати в “білу” та сплачувати податки до держбюджету країни. Голова економічного комітету та один з авторів цього законопроєкту Дмитро Наталуха пояснив пропозицію тим, що встановлення будь-яких критеріїв щодо заробітної плати суспільством може бути розцінене як розділ на класи.

Якщо ж буде озвучено єдиний для всіх розмір щомісячного платежу, а також не буде критеріїв, кого можна бронювати, це буде справедливіше.

До цього у законопроєкті про мобілізацію нібито була пропозиція, що якщо щомісячний податковий платіж буде 6500 грн, тоді така людина отримає броню від мобілізації. Але тоді офіційна зарплата такого співробітника має бути не менше 35 тис. грн.

Читайте також  Це здавалося неможливим: у чоловіків з'явиться законна причина відмовитись від мобілізації

Але потім від таких пропозицій вирішили відмовитися, щоб не створювалося враження, що якщо людина бідна, то їй доведеться воювати тоді, як заможні можуть у такий спосіб “відкосити” від мобілізації.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело