Тарифи на світло можуть шокувати: які ціни озвучують в офісі президента

Тарифи на світло можуть шокувати: які ціни озвучують в офісі президента

Джерел для підготовки енергосистеми до нової зими – не багато

В Офісі президента та уряду розглядають поступове підвищення тарифів на електроенергію. Наважаться на це швидше за все по завершенню опалювального сезону, вважає голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Міненергетики та НКРЕКУ наразі моделюють різні варіанти підвищення тарифів для населення.

Залежно від споживання тариф можуть збільшити до 5,5 грн за кВт-год замість нинішніх 1,44 – 1,68 грн за кіловат. При цьому працюватиме механізм адресних компенсацій для найбільш незахищених верств населення.

При цьому ринкова вартість електроенергії на цього складає 7 гривень/кВт-год. Частину різниці між пільговим тарифом та ринковою вартістю покривають коштом виторгу генерації – «Енергоатому» та «Укргідроенерго». На сьогодні з різниці між тарифом для населення і ринковою ціною не вдається покрити ще 1,3 грн за кіловат. Ця сума боргу немає джерел для погашення.

Так для забезпечення спеціальних обов’язків щодо постачання населенню дешевої електрики у 2022 році потрібно було 140 млрд грн. З них 107 млрд грн було покрито коштом «Енергоатому» та «Укргідроенерго», а ще 33 млрд грн – це борг, який розподілився між постачальниками універсальних послуг, обленерго та «Укренерго». А борги на енергоринку не дозволяють генерації вчасно поновити пошкоджене обладнання до наступного опалювального сезону, – пише Олег Попенко.

Міжнародні партнери цікавляться як Україна планує покривати борг більш ніж у 30 млрд грн від субсидування тарифу для населення, щоб підготувати енергосистему до наступного опалювального сезону.

Читайте також  Платіжки будуть із "сюрпризом": українцям двічі поспіль підвищили тариф

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело