Якщо путін дотисне: що відомо про білоруську РСЗВ “Полонез”, яку можуть застосувати проти України (фото)

Подібна техніка поки є лише на озброєнні армій Білорусі та Азербайджану, однак Москва серйозно поклала на неї око

Грудневу зустріч диктаторів володимира путіна і олександра лукашенка в Мінську жваво обговорювали військові експерти. Фахівці намагалися зрозуміти, яку техніку та зброю Білорусь може передати на озброєння російській армії. Один із найбільш імовірних варіантів — далекобійна реактивна система залпового вогню “Полонез”.

“Телеграф” вирішив з’ясувати, що криється за цією миролюбною назвою зброї і чому путіну так важливо її отримати. Одна із найважливіших причин — звісно ж, можливість “Полонезу” вражати цілі на відстані до 300 км. Україна зброї, яка могла б дати рівнозначну відповідь, поки не має — тому Київ так бореться за отримання американських ракет ATACMS.

Що відомо про білоруську РСЗВ?


“Полонез” — це ракетний комплекс, який використовує кориговані боєприпаси. Зброю розробили 2015 року на основі радянської РСЗВ “Смерч”. Найбільш популярними боєприпасами, які застосовує система, є 301-міліметрові ракети типу А200, здатні вражати цілі на відстані до 200 км. Варто зазначити, що постачальником ракет є Китай, із яким у Мінська підписаний спеціальний договір.

Загалом система працює на білоруському колісному шасі МЗКТ-7930 “Астролог”, що робить техніку вельми мобільною на полі бою.

2017 року “Полонез” модифікували, зробивши із нього ще більш далекобійну зброю. Тепер подібні комплекси можуть “полювати” навіть на цілі за 300 км від них.

Один комплекс складається з чотирьох пускових установок (у кожній — по 8 пускових контейнерів), чотирьох транспортно-заряджальних машин, командного пункту батареї та додаткової техніки забезпечення.

Основні характеристики
Якщо техніка перебуває у похідному положенні, то у довжину вона сягає ~12,7 м, у ширину — ~3,1 м. Мінімальна відстань, на яку здатен стріляти “Полонез” — 50 км, максимальна, як уже згадувалося, — до 300 км. Найшвидше білоруська РСЗВ здатна рухатися зі швидкістю 70 км/год.

Читайте також  Білорусь стягує до кордону з Україною танки, польові кухні та перевозить солдатів: деталі

Обслуговувати таку техніку має екіпаж із чотирьох осіб. Наразі “Полонез” стоїть на озброєнні армій лише двох країн — власне Білорусі та Азербайджану. При цьому військовий експерт Дмитро Снєгирьов переконаний, що путін дуже хоче отримати цю зброю і для своєї армії, аби мати можливість ще більше атакувати мирні міста України.

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело