Коли зниклого військового можуть визнати померлим і як діяти його рідним: омбудсмен відповів

Стало відомо, як діяти рідним військовослужбовця, який понад 6 місяців перебуває у сатусі “зниклий бевісти за особливих обставин”.

Якщо український військовий зник безвісти у зв’язку з воєнними діями на строк понад 2 роки, або щонайменше на 6 місяців за окремих умов, його родина може звернутися до суду з заявою про визнання його померлим та в подальшому звернутися за отриманням відповідних виплат.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Він зазначив, що у заяві необхідно надати відповідно до статті 318 ЦПК:

-причини неможливості одержання та відновлення документів, що посвідчують факт смерті, або докази, що його підтверджують;
-докази, що підтверджують викладені заявником обставини (свідчення очевидців, медичні документи про смерть);
-довідку про неможливість відновлення втрачених документів (письмова відмова органів державної реєстрації актів цивільного стану).

“Суд може оголосити померлою особу, яка зникла безвісти у зв’язку з воєнними діями через 2 роки. Проте, коли відомі обставини зникнення (брав участь у бойовій задачі і не повернувся), тоді може бути оголошена померлою не раніше спливу 6 місяців”, – пояснив Лубінець.

Омбудсмен зазначив, що рішення суду про визнання особи померлою є підставою для одержання свідоцтва про смерть у органах РАЦС.

Втрати України у війні
Влітку у Міністерстві оборони пояснили, що втрати України у війні є державною таємницею, тому кількість загиблих не розголошують. У кінці серпня головнокомандувач ЗСУ Залужний заявив, що на війні з російськими окупантами загинули майже 9 тисяч українських захисників.

Наприкінці листопада радника ОП Олексій Арестович, заявив, що втрати України у війні становлять “від 10 до 20 тис. загиблих військових”, окрім того, є десятки тисяч поранених.

Військовий експерт Олег Жданов розповів, що Україна, як і Росія, зазнає втрат у війні, особливо в боях, що точаться на сьогодні під Бахмутом. Щодо кількості втрат, то він послався на дані радника голови Офісу президента Михайла Подоляка про близько 13 тис. загиблих. “Так, ми зазнаємо втрат, але повторюся, – не таких величезних, як Російська Федерація. Наші втрати набагато менші”, сказав експерт. Він зауважив, що беручи до уваги кількість загиблих, кількість поранених українських бійців може становити 30-40 тис.

Читайте також  Окупанти здійснили наругу над тілом загиблого медика

Водночас речник президента України Сергій Никифоров раніше заявляв, що достовірну інформацію про втрати має озвучувати лише головнокомандувач, міністр оборони або верховний головнокомандувач.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело