Чи можуть зараз мобілізувати людину, що не має абсолютно ніякого військового досвіду?

Чи можуть зараз мобілізувати людину, що не має абсолютно ніякого військового досвіду?

Відповідь юристів

Військові комісари в Україні переконують: до лав ЗСУ залучають лише тих військовозобов’язаних, які пройшли відповідну підготовку – відслужили в армії, поліції, Нацгвардії тощо. Втім, українських чоловіків усе ж турбує питання, чи можуть їх мобілізувати за умови відсутності такого досвіду?

І, як пояснили юристи, таке цілком можливо
Так, за словами адвокатки Адвокатського об’єднання «Legal Strategy» Віолетти Монастирської, законом не заборонена мобілізація без досвіду. Що в ньому дійсно обмежується, так це посилання ненавчених людей на фронт.

— Нікого не можна відправляти до зони бойових дій без підготовки, відповідно до ст. 29 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу», а саме військовозобов’язані та резервісти мають пройти навчальні, перевірочні та спеціальні збори, — каже експертка.

Отже, мобілізація в такому разі передбачає проходження необхідної підготовки. Однак зараз строки такої підготовки скорочені, наголошує адвокатка. Через те, що в Україні тривають активні бойові дії, навчання триває від 7 до 20 днів.

Як зазначила Катерина Аніщенко – адвокатка юридичної компанії «Riyako&Partners», опинитись на передовій людина без досвіду може лише за однієї умови – якщо вона служить добровільно і підписала документ про своє бажання бути саме на передовій:

— Якщо ж таке свавілля відбувається зі сторони військової частини, то рекомендую звертатись до командира з рапортом, в якому просити направити вас на навчання, бо у вас не має достатнього досвіду або відсутня амуніція тощо. Як показав досвід, такі рапорти, при належності їх вручення, мають свій результат.

Читайте також  Де чекати негоди: на Україну насувається сніговий шторм

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело