На вулиці, у магазині і навіть на роботі: де українцям ЗАКОННО вручати повістки?

На вулиці, у магазині і навіть на роботі: де українцям ЗАКОННО вручати повістки?

І хто має право це робити, а хто – ні

Загальна мобілізація в Україні триває, а чоловікам продовжують роздавати повістки у громадських місцях, адже законодавчо це можна робити будь-де.

Про те, де українцям можуть вручати повістки та яке покарання очікує тих, хто зібрався ухилятися від служби – «24 каналу» пояснили юристи.

Хто і де може ЗАКОННО роздавати повістки?
Катерина Аніщенко, адвокатка юридичної компанії «Riyako&Partners», уточнила, що вручити повістку можуть як співробітники військкомату, а нині «територіального центру комплектування та соціальної підтримки», так і представники органів місцевого самоврядування чи органів внутрішніх справ.

Ніхто інший це робити НЕ В ПРАВІ (в т.ч. і поліція й терборона).

– Як правило, вручення повістки відбувається за участі співробітників військкомату та представника поліції. Законодавчих вимог щодо місця вручення повісток немає. Тобто, вони можуть видаватися у громадських закладах, на робочих місцях, у будинках тощо, – зауважила Аніщенко.

Яке покарання передбачене для ухилянтів?
Катерина Аніщенко зазначила, що за ухилення від повісток особа несе адміністративну відповідальність (накладення штрафу у розмірі від 3400 до 5100 грн).

Варто знати: якщо особа проігнорує мобілізаційну повістку, то це може бути розцінено і як кримінальна відповідальність. За вчинення такого злочину передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

Водночас Лідія Карплюк, адвокатка Адвокатського об’єднання «Лещенко, Дорошенко і партнери», пояснила, що зараз працівники органів внутрішніх справ (Нацполіції) мають право здійснювати адміністративне затримання (до 3-х годин, в необхідних випадках для встановлення особи та/або з’ясування обставин правопорушення – і до 3-х діб) при порушенні призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку, порушенні законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Читайте також  Загальна мобілізація: працівники ТЦК перейшли до відверто протизаконних методів роздачі повісток, що потрібно знати

Тож нехтувати повістками не варто. Як і забувати, що захист Вітчизни, незалежності і територіальної цілісності України є конституційним обов’язком громадян України!

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело