Передбачення астрологів про війну: чому не варто довіряти?

Передбачення астрологів про війну: чому не варто довіряти?

Kоли завершиться війна? Коли почнеться контрнаступ? Чи буде новий наступ на Київ та інші деокуповані території? Коли відвоюємо Крим і Донбас? Ці та багато-багато інших запитань турбують українців  щодня. Складні запитання, відповіді на які потребують ретельного аналізу, опрацювання багатьох джерел і професійної підготовки. А ще – часу та інтелектуальних зусиль.

І тоді перед нами постає вибір: читати аналітику від військових, експертів із вивчення війни, економістів і шукати ті пазли, які допоможуть скласти цілісну картинку подій, або піти простим шляхом: зазирнути в астрологічний прогноз, почитати передбачення тарологів або езотериків. Другий шлях може швидко нас заспокоїти, показавши хибну картину подій, що призведе до ухвалення неправильних/шкідливих рішень. 

Поміркуємо, чому. По-перше, визначимо, навіщо нам взагалі потрібні експерти. Ми не можемо бути компетентними в усіх сферах життя, і це цілком нормально. Нам складно зорієнтуватися у нових законодавчих ініціативах, а тому потребуємо роз’яснень від юристів. Коли мова заходить про зміни в економіці, міжнародних союзах, то ми, відповідно, шукаємо експертів з економіки, з міжнародних відносин, які зможуть пояснити всі тонкощі цих питань.

По-друге, з’ясуємо, чому українці звертаються до астрологів за відповідями на різноманітні складні запитання, хоча відомо, що астрологія – це псевдонаука. Тут спрацьовує так званий «ефект Форера» (інша назва – ефект Барнума).

Психолог Бертрам Форер у 1948 році довів, що успіх астрології полягає у загальних фразах, які будь-яка людина може пов’язати зі своїм життям. Підтверджує цю тезу експеримент науковця. Він попросив студентів пройти тест, за результатами якого вони отримували нібито персональний опис свого характеру. Учасники високо оцінили точність результату – в середньому на 4,26 бали з 5.

Читайте також  Подоляк розповів, коли завершиться війна і які чинники передбачають перемогу України

Насправді опис у всіх був один і той же: «Ви дуже потребуєте, щоб інші люди любили вас та захоплювалися вами. Ви досить самокритичні. У вас є багато прихованих можливостей, які ви так і не використали собі на благо. Дисципліновані та впевнені зовні, насправді ви схильні хвилюватися й відчувати невпевненість…» Кожен/-на може впізнати в цьому описі себе, правда ж? Таким чином, бачимо, що успіх астрологів полягає у тому, що їхні «передбачення» можна інтерпретувати як завгодно – твердження сформульовані дуже абстрактно, тому кожен/-а із нас знайде там щось про себе.

Чому ж не варто довіряти цим прогнозам, а особливо зараз? Сьогодні, під час широкомасштабного вторгнення росії в Україну, ми переживаємо різноманітний спектр емоцій та перебуваємо у стані невизначеності. Відчуття небезпеки посилюють віру в забобони та різноманітні знаки долі. Ми шукаємо відповіді та прагнемо визначеності, тому схильні вірити тим, хто нам відповість, як довго ще буде тривати загроза нашому життю, коли закінчиться війна, коли ми зможемо повернутися у свої рідні міста.

На жаль, це ті питання, на які ми навряд зможемо отримати чітку та точну відповідь. Астрологам легко заявити, що вже через тиждень/місяць/інший період часу можна чекати на переломний момент або перемогу. Проте, чи так само легко буде тим, хто вірить в астрологічні прогнози, коли цей прогноз не справдиться, а його вже взяли до уваги, ухвалюючи якесь життєво важливе рішення?

До речі, Інститут масової інформації зробив велику добірку прикладів прогнозів астрологів про війну на Донбасі та повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Він добре ілюструє думку: скільки астрологів – стільки варіантів розвитку подій. Цій же темі присвячений свіжий випуск ютуб-каналу «Клятий раціоналіст».

Читайте також  Коли буде переломний момент у війні в Україні

Отже, підсумуймо:

  • будьте пильними та ставтеся критично до всього, що читаєте й переглядаєте;
  • перевіряйте експертність людини, яка дає роз’яснення з тих чи інших питань;
  • не довіряйте простим відповідям на складні запитання: вони поведуть вас хибним шляхом.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело