Столтенберг про ціну миру для України: дуже важка дилема

Столтенберг про ціну миру для України: дуже важка дилема

Мир в Україні можливий, але все питання в тому, на яких умовах він настане. Завдання Заходу – не допустити, щоб Києву довелося йти на територіальні поступки та втрату незалежності.

Про це заявив генсек НАТО Йєнс Столтенберг на спільній прес-конференції з президентом Фінляндії Саулі Нііністе.

“Так, мир в Україні цілком можливий, але тільки є питання, яким буде цей світ. Тому що якщо Україна відведе свої війська і припинить битися, то тоді може припинити існування як незалежна європейська нація. Якщо президент Путін припинить битися, теж буде мир. Дилема в тому, що мир можливий завжди, капітуляція може призвести до миру”, – наголосив він.

Генсек НАТО наголосив, що Україна не готова на мир за всяку ціну.

“Взагалі-то вони вже платять високу ціну за свою незалежність… Не мені судити, наскільки високу ціну Україна має заплатити. Ми теж платимо ціну, тому що надаємо підтримку та запроваджуємо санкції, але немає сумніву, що саме українці щодня платять найвищу ціну. І лише їм можна про це судити”, – сказав Столтенберг.

Він додав, що найкращий шлях до миру – відмова президента Росії Володимира Путіна від війни, оскільки лише Росія відповідальна за війну в Україні. Столтенберг нагадав, що президент України Володимир Зеленський неодноразово говорив про завершення війни за переговорним столом. І завдання західних партнерів – зробити позицію Києва максимально сильною.

“Так що питання не в тому, чи можливий мир. Питання в ціні, скільки території, суверенітету та незалежності, свободи та демократії ви готові принести в жертву заради миру. І це дуже важка моральна дилема”, – резюмував Столтенберг.

Читайте також  Хотіла відібрати найдорожче? Ревнива жінка вдарила співмешканця ножем в пах

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело