Вручення повістки на вулиці: чи потрібно прибути до військкомату

Вручення повістки на вулиці: чи потрібно прибути до військкомату

Чи можуть вручити повістку на вулиці і чи треба приходити до військкомату.

Як раніше писала «Судово-юридична газета», Володимир Зеленський в інтерв’ю FT заявив, що Україна має збільшити удесятеро кількість військовослужбовців та техніки для переходу в контрнаступ.

Раніше секретар РНБО Олексій Данилов в інтерв’ю Financial Times також заявив, що «Україні потрібно сформувати шість нових бригад чисельністю 25 тисяч осіб для контрнаступу, щоб повернути територію, яку утримують Росія на сході та півдні».

Останнім часом користувачі соцмереж публікують інформацію про вручення повісток на вулиці, біля метро або в черзі. У відповідях РБК-Україні прес-служба Сухопутних військ ЗСУ пояснила деякі моменти.

Так, на питання про те, чи не суперечить закону практика вручення повісток на блокпостах або в людних місцях, наприклад, у метро, ​​чергах на заправку та інших місцях, у прес-службі зазначили таке.

«Вручення повісток проводиться через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій незалежно від форми підпорядкування та власності.

Крім того, повістки можуть вручатися посадовими особами територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки за місцем проживання, за місцем роботи, а також на вулиці, на блокпостах тощо.

У законі не заборонено вручення повістки будь-де після встановлення особи. На порядку денному визначається дата і час прибуття до територіального центру для проходження медичного огляду».

Водночас, отримання повістки ще не означає, що людину мобілізують.

«Виклик – це перевірка облікових даних у першу чергу та проходження медичного огляду для визначення придатності», – зазначили там.

«Якщо людина не з’явиться на виклик до територіального центру комплектування та соціальної підтримки у воєнний час, це тягне за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 до 3400 гривень).

Читайте також  Маленького янгола не стало – виносили на руках без свідомості. Важко стримати сльози

Національна поліція має право затримувати військовозобов’язаних при порушенні законодавства про мобілізаційну підготовку та мобілізацію та доставляти їх до територіального центру комплектування (ст. 259 та 262 КУАП, ч. 3 ст. 38 закону «Про військовий обов’язок та військову службу»).

З іншого боку, ст. 336 Кримінального кодексу України передбачає кримінальну відповідальність за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації та на службу на заклик осіб з числа резервістів у особливий період. За це передбачено покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 3 до 5 років», – заявили у прес-службі.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело