“Підтримують Путіна, але бояться про це сказати”: Німеччина розчаровує європейців саботажем військової допомоги Україні

“Підтримують Путіна, але бояться про це сказати”: Німеччина розчаровує європейців саботажем військової допомоги Україні

Менш велика Данія або зовсім віддалена від Європи та її проблем Нова Зеландія — виявилися куди сміливішими у питанні підтримки України, ніж Німеччина, уряд якої максимально саботує допомогу Києву.

Про це в ефірі Радіо НВ розповів міжнародний оглядач Іван Яковина.

Окремо хочу сказати кілька слів про Німеччину. Уряд цієї країни насправді не перестає розчаровувати. Незважаючи на те, що конференція пройшла в Німеччині, вже кілька випадків було таких, що уряд Німеччини, німецькі компанії говорили, що ми можемо поставити в Україну те й т. е.

Наприклад, йшлося про бойові машини піхоти Мардер. Компанія Rheinmetall AG каже: так, ми можемо відремонтувати, поставити. Уряд Німеччини не дає дозволу. Гаубиці, PzH 2000, теж йшлося про те, що вони є, вони прямо зараз не потрібні, в принципі, їх можна відправити в Україну, але ні, уряд Німеччини зарубав це відправлення. Зенітки Гепард. Ось ця система невелика, вона мобільна, дуже хороша, потрібна була б Україні сильно.

І теж йшлося про те, що кілька десятків цих штук Німеччина, загалом, може будь-якої миті відправити. Знову ж таки уряд Німеччини не дав здійснити це постачання. Чому не дав? Не знаю, не дає й усе.

Ось кажуть, що у липні: давайте ви проходите навчання, у липні, можливо, ми вам штук 10 відправимо. Чому так мало? Чому лише у липні? В чому справа? Німці тягнуть. Мабуть, чекають, доки не станеться якась поразка велика української армії на Донбасі. Пам’ятайте, ще була історія з танками Леопард. Ці танки Леопард-1 знято з озброєння німецької армії. Вони зберігаються на складах. Чому їх не надіслати? Також йшлося про те, що до ста цих танків може бути відправлено в Україну. Жодного не відправили.

Хоча все знову ж таки готове для їх відправлення. Моє особисте відчуття персональне про те, що уряд Німеччини насправді підтримує Володимира путіна. Просто він боїться про це відверто сказати. І тому, бо це не модно, це зараз не зрозуміють у світі тощо, тому уряд Німеччини час від часу робить заяви про те, що готові допомогти Україні. Але коли справа доходить до справи, Німеччина така: оп, а ми не можемо, зламано, чи ви не вмієте, відправка не виходить, деталей не вистачає.

Читайте також  "Розпочався період масових обстрілів": названо 8 міст України, де РФ готує атаку - прогноз

І, на жаль, Німеччина постійно, постійно щось таке… Уряд Німеччини правильно тут відзначати. Чому, бо 75% звичайних німців, німецьких виборців, вони взагалі за Україну. Більше того, вони всі виступають за те, щоб якомога серйознішу підтримку надавати українським збройним силам. Тобто звичайні німці хочуть допомогти Україні.

Але уряд Німеччини поводиться, як, ну, прямо не знаю, навіть пристойних слів немає для цього. Допомагають, звичайно, якісь символічні поставки йдуть із Німеччини, якихось дрібниць. Тому що зовсім нічого не робити було б дуже дивно з погляду світової спільноти, яка дивиться на німців. Але абсолютно неадекватна допомога абсолютно неадекватна, принаймні для тієї ролі, на яку претендує Німеччина в сучасному світі.

Я дуже сподіваюся, що зараз пан Шольц, німецький канцлер, і вся ось ця команда його помічників Володимира путіна з соціал-демократичної партії пролетять, як фанера над Берліном на всіх найближчих виборах, на всіх наступних виборах. Тобто, маю велику надію в цьому сенсі на демократію. Тому що німецькі виборці, які насправді повністю перебувають на боці України, і ось це знову ж таки важливо, народ за нас, уряд чомусь дурня валяє. Огидно іноді дивитися на цих людей, соціал-демократів та їх поведінку. Краще б вони, знаєте, чесно сказали: не дамо вам нічого, все відчепіться. От хоч би не давали хибні надії.

І при цьому Німеччина відправляє, перераховує до Росії мільярди доларів, євро за нафту і газ, які Росія постачає до Німеччини щодня, щомісяця, щотижня. На тлі допомоги наданій Україні це просто якась гора і муха. У сухому залишку виходить, що Берлін зараз офіційно заливає просто путіна грошима, підтримує його режим і, по суті, показує середній палець України. Розмови при цьому, звичайно, такі дуже духопідйомні, що ми повністю підтримуємо демократію, територіальну цілісність України, все, що завгодно, але дії прямо протилежні. Німеччина фактично своїми грошима, гігантськими сумами, по суті, допомагає Росії вести війну проти України.

Читайте також  "Дуже важливі події": астролог розповіла про серйозні зміни в Україні в 2023 році

Про гарне. Прем’єрка Нової Зеландії Джасінда Ардерн, вона оголосила, що 30 новозеландських артилеристів відправлено до Великої Британії, де вони навчатимуть 230 своїх українських колег, українських артилеристів використовувати гаубиці, які називаються Л-119. Це невеликі гаубиці, це не 155-міліметрові, вони менші. Всього лише у них калібр 105 міліметрів. Тобто у півтора рази менше. Але вони набагато менші, набагато більш скорострільні, і вони навіть точніші. При цьому вони б’ють все одно досить далеко. Вони б’ють від 10 до 20 км. Загалом, це дуже гарна зброя, дуже високомобільна, швидка, швидкісна і таке інше. І гаубиці ще ці нові, вони насправді були створені вже у ХХІ столітті. І тому я сподіваюся, що вони добре використовуватимуться. Ці гаубиці є на озброєнні у Великій Британії, Австралії, Новій Зеландії.

Данія. Країна теж маленька, але при цьому її внесок в оборону України, зважаючи на все, буде просто величезним. Чому, тому що на цій конференції на базі у Рамштайні, данці оголосили про те, що виділять для України пускові системи та ракети Гарпун. Що це за пускові системи та ракети? Це спеціальні протикорабельні ракети, напевно, це найкраще, що є у протикорабельному ракетобудуванні у світі зараз.

Ці ракети летять на 200−300 кілометрів залежно від модифікації, і за допомогою таких ракет, за допомогою цих Гарпунів Україна може закрити весь захід акваторії Чорного моря від російських кораблів. Може Україна, по суті, свою блокаду організувати ось цієї частини Чорного моря. Це дозволило б зняти блокаду з порту Одеси та відкрити інші порти, що знаходяться на Чорноморському узбережжі України для експорту зерна.

Зараз дедалі більше стає зрозуміло, що питання зняття блокади з Чорноморських портів України почало турбувати весь світ. Оскільки із цієї блокади у світі розкручується продуктова інфляція. Через це починаються всілякі соціальні проблеми, причому не лише в країнах Азії, Африки, а й у Європі та Америці. Нікому це не треба, цього ніхто не хоче, ніхто не хоче політичних проблем.

Читайте також  Олег Жданов назвав головну причину, чому Київ не може чекати доля Харкова у цій війні: "Зруйнується ідеологія"

До речі, всі країни, які мають ці ракети, побоялися надати їх Україні. Данія виявилася сміливою, Данія виявилася з яйцями. Дякую Данії велике за це. Данці, молодці, ми вам не забудемо. Данія передала ці ракети і за допомогою цих ракет, очевидно, буде позначено з точки зору, Україна скаже: ця акваторія є забороненою для входу до неї російських кораблів.

Будь-який російський корабель, який увійде до цієї акваторії, буде негайно нами знищений. Про це може Україна оголосити голосно. А потім, коли ця місцевість буде звільнена від російських кораблів, туди зможуть зайти вже конвої натівських тральщиків, швидше за все, бо треба буде забрати наставлені росіянами міни звідти, морські міни.

І в хвості цих тральщиків можуть йти вже торгові судна, на які завантажуватиметься зерно, і зерно це прямуватиме до країн Африки, Азії. Чому це важливо для України? Це Україні дозволить заробити, дозволить отримати гроші для закупівлі тих самих паливно-мастильних матеріалів для нової посівної, для збиральної компанії, ще чогось. Тобто взагалі це дозволить запустити українську економіку.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело