Чи мають право примусово забирати військовозобов’язаних та вручати повістки на блокпостах

24 лютого 2022 року, після повномасштабного вторгнення росії в Україну, президент видав указ “Про загальну мобілізацію”. 3 березня вийшов Закон “Про мобілізацію”, яка проводиться у нашій країні. Кому і де можуть вручаюти повістки, дізнавалась редакція 056.

Всього в Україні передбачено чотири хвилі мобілізації:

  • Перша хвиля — до армії призивали: оперативних резервістів, колишніх військовослужбовців та ветеранів АТО та ООС.
  • Друга хвиля — триває зараз. До армії призивають резервістів, які не потрапили до першої хвилі мобілізації та військовослужбовців, що пройшли строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.
  • Третя хвиля — можуть призвати офіцерів запасу та військовозобов’язаних, які закінчили військові кафедри ВУЗів.
  • Четверта хвиля — всі громадяни, які не мають обмежень за віком і станом здоров’я.

Чи зобов’язанні призовники поточної хвилі мобілізації з’явитися до військкомату? Зробити вони це мають з початку її об’явлення. Відповідно до статті 210-1 Кодексу про адміністративні правопорушення в разі нез’явлення за викликом територіального центру комплектування та соціальної підтримки для визначення призначення у воєнний час тягне за собою накладення штрафу на громадян від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Окрім того, статтею 336 Кримінального кодексу передбачена кримінальна відповідальність за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період. За вчинення такого злочину передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років.

Чи мають право працівники військкоматів примусово забирати громадян? Національній поліції надано право здійснювати адміністративне затримання військовозобов’язаних при порушенні законодавства про мобілізаційну підготовку та мобілізацію та доставляти їх до територіального центру комплектування (статті 259 та 262 Кодексу про адміністративні правопорушення, частина 3 статті 38 Закону «Про військовий обов’язок і військову службу»). Також право затримувати громадян, які ухиляються від мобілізації мають працівники військкоматів.

Чи можуть вручити повістку на блокпосту? Законом не встановлено місце, в якому українцю можуть вручити поїздку. Теоретично, це може бути і на блокпосту, і на вулиці. Але спершу необхідно встановити особу людини, а тільки потім їй можуть вручити повістку. Тому при собі завжди потрібно мати документи. У період воєнного стану потрібно на вимогу надавати документи для перевірки уповноваженим особам.

Читайте також  Відійшов у вічність відомий композитор і директор балетної школи

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело