МОН пропонує керівникам департаментів освіти переглянути рішення про зменшення надбавок освітянам

МОН пропонує керівникам департаментів освіти переглянути рішення про зменшення надбавок освітянам

Міністерство освіти і науки України звертається до керівників департаментів (управлінь) освіти і науки обласних, Київської міської, а також державних (військовоцивільних) адміністрацій із проханням переглянути рішення про зменшення розмірів надбавок і доплат педагогам за додаткову роботу у квітні. Про це йдеться у відповідномі листі МОН.

У листі зазначається, що до МОН надходять численні звернення від освітян щодо рішень відділів (управлінь) освіти місцевих органів виконавчої влади чи керівників закладів освіти про зменшення розмірів надбавок і доплат педагогічним працівникам.

Як пояснюється у листі, у зв’язку із запровадженням військового стану в Україні фінансовий ресурс у 2022 році для виплати зарплати педагогічним працівникам є надто обмеженим, що і спонукає місцеві органи виконавчої влади, керівників закладів освіти ухвалювати рішення про зменшення розмірів надбавок і доплат.

Але, відповідно до помісячного розпису видатків державного бюджету, зазначені обсяги освітньої субвенції буде зменшено у червні-грудні поточного року, що призведе до недофінансування видатків на оплату праці педагогічних працівників закладів освіти, які здійснюються за рахунок освітньої субвенції, в середньому на 17% щомісяця.

«Керівники закладів освіти мають встановлювати працівникам підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати), надбавки і доплати за окремі види діяльності в розмірах, визначених нормативними актами з оплати праці. Керівники закладів освіти мають право зменшувати розміри лише тих доплат і надбавок, які встановлені нормативними актами у граничних розмірах або мають необов’язковий характер (за складність, напруженість, за виконання особливо важливої роботи, за престижність праці тощо) і розмір яких залежить від наявного фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисі».

У МОН обіцяють ініціювати внесення змін до деяких постанов Кабміну, що регулюють питання встановлення надбавок і доплат, щодо внормування питань оплати праці педагогічних працівників закладів освіти з урахуванням зменшеного обсягу освітньої субвенції.

«Враховуючи зазначене вище, просимо переглянути свої рішення про зменшення розмірів надбавок і доплат педагогічним працівникам закладів освіти у квітні місяці, зокрема тих, що встановлюються за додаткову роботу (класне керівництво, перевірку навчальних робіт тощо)».

Читайте також  Із шкільних підручників планують вилучити слово “батьки”: у МОН назвали причину

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело