За час пандемії у людей підвищився артеріальний тиск

Артеріальний тиск людства дещо підвищився в перші місяці пандемії. І на це є вагомі причини.

Джерело: American Heart Journal
Люди були менш активні, більше їли та почали частіше зловживати алкогольними напоями, що призвело до підвищення артеріального тиску.

Окрім цього, через сильні карантинні обмеження декому було складно звертатися до лікарів та коригувати прийом лікарських засобів.

Результати аналізу
Рівень неконтрольованого високого кров’яного тиску серед мешканців США збільшився з 15% до 19%, хоча лише у 5% з них спостерігався серйозний неконтрольований артеріальний тиск (визначається як систолічний артеріальний тиск вище 160 мм/рт.ст.).
Хоча ці зміни здаються невеликими, вони значні, оскільки можуть мати величезні наслідки. Ба більше, оскільки в дослідженні розглядалися лише ті пацієнти, які вже знали про свої проблеми, експерти підозрюють, що у населення в цілому можуть спостерігатися більші зміни.
Результати дослідження важливі, тому що зміна кров’яного тиску навіть на кілька міліметрів може призвести до вимірних відмінностей у ризик серцевого нападу, інсульту або серцевої недостатності. Нам необхідно забезпечити найкращий контроль за цими пацієнтами у довгостроковій перспективі,
– сказав керівник дослідження Ерік Петерсон.

Довідка. У ході дослідження вивчили дані про 72 706 пацієнтів зі США, включених до програми лікування захворювань артеріального тиску. Дослідники порівняли свідчення за квітень – серпень 2020 року із даними, отриманими до пандемії (за січень – березень 2019 року).

 

 

Читайте також  Має менший інкубаційний період: "Омікрон" зрізав терміни лікування та самоізоляції COVID-пацієнтів

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело