Ми на своїй землі і нікого не боїмося: Зеленський звернувся до українців після визнання Путіним “Л/ДНР”. Відео

Президент Володимир Зеленський у ніч на 22 лютого виступив зі зверненням до українців. Воно стосувалося так званого визнання Росією терористичних організацій “ЛНР” та “ДНР”.

Ми на своїй землі і нікого не боїмося: Зеленський звернувся до українців після визнання Путіним 'Л/ДНР'. Відео

Звернення транслювалося на Facebook-сторінці Офісу президента. Зеленський зазначив, що, незважаючи на останні події, українці перебувають на своїй землі і нікого не бояться (щоб подивитися відео, доскрольте сторінку до кінця).

Коротко про головне:

  • українці готові до всього;
  • Україна залишає за собою право на колективну оборону, однак залишається прихильною до мирного шляху вирішення конфлікту;
  • визнання “Л/ДНР” можна розцінювати як вихід Росії з переговорних майданчиків;
  • Росія легалізує свої війська на окупованих теренах України;
  • ініційовано низку засідань для обговорення ситуації, зокрема й Радбезу ООН.

Українці готові до всього
“У нас і нашої країни немає часу на довгі лекції з історії. Я не говоритиму про минуле, скажу про реалії і майбутнє. За мною Україна, в її міжнародно визнаних кордонах. І вони залишаються такими, незважаючи на будь-які заяви та дії Росії”, – наголосив президент.

Зеленський подякував українцям за те, що вони “залишаються спокійними та впевненими в собі”, а також готові до всього. Він запевнив, що причин для безсонної ночі немає.

Про визнання фейкових республік
Щодо визнання “Л/ДНР” глава держави зазначив, що Україна однозначно кваліфікує дії Росії як порушення суверенітету та територіальної цілісності нашої країни. За його словами, вся відповідальність за наслідки у зв’язку із цим покладається саме на країну-агресора.

“Визнання незалежності окупованих районів Донецької та Луганської областей може означати односторонній вихід із Мінських домовленостей та ігнорування Норманді (“нормандського формату”). Це підриває мирні зусилля та руйнує переговорні формати”, – наголосив Зеленський.

Він додав, що такими рішеннями Росія легалізує свої війська, які фактично перебували на окупованому Донбасі з 2014 року.

Читайте також  «В Україні вроджених вад розвитку більше, ніж в інших країнах світу»

Про контакти з лідерами західних країн та скликання Радбезу ООН
Глава держави також розповів, що обговорив рішення Путіна з президентом Франції Еммануелем Макроном, канцлером Німеччини Олафом Шольцем, президентом США Джо Байденом, прем’єр-міністром Великобританії Борисом Джонсоном, президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем. Крім того, заплановані переговори із президентом Туреччини Реджепом Ердоганом.

Зеленський наголосив, що Україна хоче миру і вона послідовна у своїх діях. Тому 21 лютого МЗС надіслало запит країнам-членам Ради безпеки ООН щодо негайних консультацій на основі Будапештського меморандуму.

Крім того, ініційовано засідання Ради безпеки ООН та проведення спеціального засідання ОБСЄ.

“Ми наполягаємо на повноцінній роботі СММ ОБСЄ для запобігання провокаціям та подальшій ескалації. Ініційовано екстрене скликання саміту “нормандської четвірки”. Від наших партнерів ми чекаємо чітких та дієвих кроків підтримки”, – додав він.

Україна готова захищатися
Зеленський наголосив, що українські кордони надійно захищені, а міжнародні партнери підтримують Київ. Він також навів статтю 51 Статуту ООН, згідно з якою Україна залишає за собою право на індивідуальну та колективну самооборону, зокрема це стосується і створеної системи територіальної оборони.

“Зараз немає жодних причин для хаотичних дій. Зробимо все, щоб так було і надалі. Ми віддані мирному та дипломатичному шляху. Але ми на своїй землі, нам нічого й нема кого боятися. Ми нікому і нічого не винні, і нікому і нічого не віддамо. Жодного клаптика землі. Зараз не лютий 2014, а лютий 2022 року. Інша країна, інша армія та одна мета”, – сказав президент на завершення.

Повний текст звернення Зеленського можна прочитати тут.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело