Медик розкрив важливий нюанс про нові штами коронавірусу

Нові штами коронавірусу, про які повідомляється, можуть виявитися “тупиковими мутантами”, що не несуть жодної загрози. На відміну від них, штам Дельта витісняє попередні варіанти COVID-19.

Медик розкрив важливий нюанс про нові штами коронавірусу
Про це в ексклюзивному бліцінтерв’ю OBOZREVATEL розповів лікар-імунолог Борис Донськой. Незначні зміни у вірусі не дають підстав називати його новим штамом, додав він.

“Зараз почалося хвилеподібне приписування будь-чому назви штамів. Але для того, щоб говорити про новий штам, мало виявити певну зміну у нуклеотидах. Треба показати динаміку саме цього штаму в популяції, що він теж викликає захворювання, що він передається певними шляхами, що він якимось чином зберігається, що він прогресує більше, ніж попередній”, – пояснив медик.

“Якщо у вашої дитини очі не такі, як у вас, ви ж не говорите, що це інший вид людини. Це варіації всередині якогось штаму. Це може бути абсолютно ідентична вірусна конструкція, а можливо, взагалі тупиковий мутант, який не здатний до зараження”, – додав він.

Виходячи з цього Донськой закликав з обережністю ставитися до нових повідомлень про виявлення того чи іншого штаму коронавірусу.

Водночас він наголосив, що Дельта-штам має усі ознаки окремого варіанту коронавірусу. Зокрема, він продемонстрував здатність до швидкого поширення та витіснення попередніх штамів.

“Ми побачили, що це дійсно новий варіант, який принципово відрізняється за темпами поширення і перемагає свого попередника. Він витісняє його. Там, де пройшовся Дельта, Альфі і Беті вже нема чого робити. Він вже всіх інфікував”, – сказав медик.

Читайте також  "Наречений у реанімацій": молодята скасували весілля, бо у обох важка форма COVID-19

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело