“Без цукру діти не хочуть їсти”: батьки скаржаться на нове меню від Клопотенка в садках і школах

Уже з 1 січня діти в українських школах і дитячих садках повинні харчуватись відповідно до нового меню. Його розробляли за ініціативи дружини президента Олени Зеленськоїта за участю відомого кулінара Євгена Клопотенко. Проте, нове меню для дітдахів не усім до вподоби.

Як і Євген Клопотенко так і Олена Зеленська зазначали, що в новому меню поступово відмовляться від великої кількості солі і цукру. Також говорили, що кількість “молочки”, овочів і м’яса буде збільшено.
Але на практиці все виявилось не так. У коментарі до нового допису Євгена Клопотенко про шкільне меню, батьки дошкільнят почали скаржитись на відсутність цукру і солі в стравах. Мовляв, через це, їхні діти відмовляються їсти у навчальних закладах.
“Дитина прийшла з дитячого садка голодним. Якщо раніше дитина не їла з ранку молочну кашу, то могла спокійно з’їсти хліб з маслом і сиром і запити чаєм і до обіду спокійно дожити. Тепер масло не дають, чай і компот без цукру. Суп на воді з плаваючою трохи картоплею і морквою. М’яса нуль, пів яйця в день”, – пише Оксана.
“Що за дієта для малюків, приходять додому і по 2 рази їдять. Цілий день голодні. В Одесі вже в садах прибрали сіль цукор взагалі й хліб. Вважаю це маячнею. Діти і так маленькі погано їдять, а ще й не солоне і не солодке”, – пише Ірина.

Але є й ті, хто вважає, що таке меню дуже корисно і незабаром діти навчаться їсти такі продукти.

“Я лікар ендокринолог і дедалі частіше зустрічаюсь із дитячим ожирінням. Тому дякую вам за вашу роботу!! Людям завжди не подобається щось нове. Дітям всім не догодиш навіть вдома. Кухарі здебільше старої школи – ПТУ. Місцева влада маніпулює цінами. Наберіться терпіння, незважайте на безпідставну критику. Успіхів”, – зазначив лікар.

Читайте також  ЗНО-2018: Міністерство освіти презентувало нововведення. Що потрібно знати

“Потрібно починати з себе, перестаньте купувати дітям, кока колу, чіпси, чупа чупси, Барні, в який хіматоз. Якщо їсти звичайну їду, то діти привикають. Мої їдять кашу вівсяну з молоком без цукру і нічого, а як хтось додати цукор, не їдять”, – коментує Ольга.

У своєму пості сам кулінар ще раз нагадав, що з 1 січня перейшли на оновлене харчування, але зазначив, що він розуміє, що багатьом ці зміни будуть не до впобоби.

“Це моя ініціатива, щоб у школах знали, що і як готувати за новими правилами (уважно ми прийняли продукти, які школи реально можуть купити і ситуацію з обладнанням). Рецепти затвердили ДПС та МОЗ (+ рекомендували їх на національному рівні). Так школи отримали вибір: самим створювати меню в норми або складати його на основі розроблених нами рецептів”, – написав він.

За словами Клопотенка, в садках і школах не повинні різко відмовлятися від солі і цукру в стравах, це повинно відбуватися поступово. Також він розповів батькам, що вони можуть перевірити, чи відповідають страви в школі (садку) тим, які він розробляв. Якщо ви знайшли порушення – ви маєте право звернутися до Держпродспоживслужби.

Євген погодився з тим, що, можливо, не всі кухарі мають достатню кваліфікацію. Для них в регіонах будуть проводитися онлайн-тренінги.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело