Слідом за коронавірусом: в Україну прийшов грип, під загрозою опинилися діти та пенсіонери

В Україні епідемія коронавірусу пішла на спад, проте на зміну йому в країну прийшов грип. Ідеться про штами A (H3N2) та В. Хоч вони й знайомі українцям, лікарі попереджають, що цей вірус насамперед вдарить по маленьких дітях, пенсіонерах та групах ризику.

Наприкінці січня в Україні очікують пік захворюваності на грип.

Докладніше про це читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

Що сталося?
Фахівці кажуть, що цієї зими в Україні може підвищитися захворюваність на грип. Уже зараз у лабораторіях визначили два штами: A(H3N2) та В. За словами професорки, завідувачки відділу респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб Алли Мироненко, перший штам виявили у дітей, а другий – у літнього пацієнта. Всі вони – мешканці Києва та Одеси.

Медики зазначають, що в останні два роки грип поширювався у світі не настільки значно, адже COVID-19 ніби “витісняв” решту “конкурентів”. Поширенню грипу також завадили масковий режим, дотримання соціальної дистанції, дезінфекція та інші карантинні заходи.

Проте зараз епідемія коронавірусу в Україні йде на спад. А в Європі та інших країнах, незважаючи на нову хвилю через штам Омікрон, статистика смертності залишається на низьких рівнях завдяки масовій вакцинації населення та карантину.

“До того ж багато людей уже перехворіли на коронавірус. Тому поле для його діяльності серйозно звузилося. Тепер здебільшого хворіють нещеплені, ті, хто ще жодного разу не хворів на COVID-19. А також літні пацієнти й ті, хто має хронічні захворювання”, – зазначає Мироненко.

Вона попереджає, що не варто нехтувати запобіжними заходами щодо грипу, оскільки він також небезпечний, і передусім – для дітей.

Грип небезпечний для дітей

“За ці два роки підросли маленькі діти, які жодного разу не стикалися з грипом. І ось для них ці штами можуть бути небезпечні. Грип зараз протікає з дуже високою температурою у дітей, до 40 градусів, це дуже небезпечно. Потрібно стежити, бо крім усіх симптомів у маленьких дітей на фоні високої температури можуть з’явитися судоми”, – каже Мироненко.

Читайте також  “Поспішала на той світ”: Моторошна ДТП забрала життя жінки

У разі хвороби треба звертатися до лікаря та за необхідності госпіталізуватися, а не займатися домашнім самолікуванням.

Наприкінці січня настане пік?
Доктор медичних наук, професор, завкафедри дитячих інфекційних хвороб Національного університету імені О. Богомольця Сергій Крамарьов каже, що у 2022 році захворюваність на грип буде серйозно зростати.

“Такої епідемії, як була в докоронавірусні часи, не буде. Але ситуація погіршуватиметься. До того ж є закордонні публікації, які говорять про те, що в одному людському організмі можуть оселитися як вірус грипу, так і COVID-19. А це дуже небезпечно, хвороба може протікати дуже тяжко”, – зазначає Крамарьов.

Піку захворюваності на грип фахівці чекають наприкінці січня, після того, як усі повернуться з новорічних та різдвяних канікул, а діти підуть до школи.

Зараз грип поширений у Росії, Молдові та Білорусі.

Піку захворюваності очікують наприкінці січня

Вірус грипу A (H3N2) вперше було зафіксовано у Гонконгу 1968-му. Він поширювався дуже швидко, і всього за два роки, за різними підрахунками, від нього померли від одного до чотирьох мільйонів людей. Вакцину від грипу винайшли за чотири місяці після початку пандемії. З часом цей вірус перетворився на сезонний грип, пандемій через нього більше не було.

Основні симптоми цього вірусу – висока температура, ломота у всьому тілі, головний біль, закладеність носа, сухий кашель. H3N2 може спричинити ускладнення у вигляді пневмонії, міокардиту, енцефаліту, менінгіту, а також загострити хронічні захворювання на астму, цукровий діабет, недуги серця.

Грип типу В не спричиняє тяжких епідемій.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело