Новий штам COVID-19, який повністю стійкий до вакцин. Про це розповідають експерти

Імунолог доктор Марк Дибул попередив, що варіант уханьського коронавірусу (COVID-19), повністю стійкий до вакцин, може з’явитися і почати поширюватися до весни наступного року.

Дайбул оприлюднив попередження під час конференції 17 листопада, що відбулася у Вашингтоні, округ Колумбія, і сказав, що варіант, ймовірно, буде виявлено до березня 2022 року. «Ймовірність того, що ми побачимо штам, стійкий до вакцин, дуже висока».

«На жаль, усі мої прогнози майже збулися. Сподіваюся, цього разу я помиляюся, але я думаю, що до березня, квітня [або] травня ми матимемо повністю стійкий до вакцин варіант. Просто неможливо мати такий низький рівень вакцинації в усьому світі, коли вірус стрибає між вакцинованими та нещепленими».

Дібул стверджував, що підвищення рівня вакцинації та введення ревакцинації може запобігти розвитку цього повністю стійкого штаму вакцини. «Чим швидше нас підвищать, тим краще буде у нас протягом наступних кількох місяців».

Він запропонував три можливі сценарії щодо майбутнього пандемії COVID-19.

По-перше, він сказав, що варіанти COVID-19 можуть отримати мутації, які роблять їх стійкими до будь-якої терапії та вакцин. Хоча для цього може знадобитися два роки, Дібул уточнив, що такий результат малоймовірний.

По-друге, він сказав, що нинішня пандемія може «згаснути», як спалах іспанського грипу 1918 року. За даними Центру з контролю та профілактики захворювань, щонайменше 50 мільйонів людей у ​​всьому світі – з приблизно 675 000 у США – померли від іспанського грипу.

По-третє, він сказав, що нинішні досягнення в лікуванні та ліках у заможніших країнах запобігатимуть передачі. Дібул посилається на ліки, вироблені Pfizer і Merck спеціально для COVID-19. Однак він зазначив, що варіанти все одно будуть з’являтися в менш розвинених країнах і поширюватися «як грип» у цих регіонах.

Читайте також  "Штам "Дельта" почав вражати мозок, втрата пам'яті та страшна спрага чекають на хворих": лікар про дії вірусу (ВІДЕО)

«Ми будемо проходити [щорічно] або двічі на рік терапію, профілактичні процедури вакцинації, і у нас все буде добре. У нас будуть люди, які помруть і захворіють, але все буде добре», – додала імунолог.

У цьому винні вакцини від COVID-19
Різні варіанти COVID-19 виявляли стійкість до сучасних вакцин і терапевтичних засобів. Дельта-варіант B16172, який є домінантним штамом у США, демонструє мутації, які знижують ефективність доступних вакцин. Вперше виявлений в Індії, штам дельта на 60 відсотків легше передається, ніж британський варіант B117.

Колумбійський варіант B1621 є ще одним штамом, який демонструє здатність обходити вакцини. У звіті від 6 серпня Public Health England заявили, що цей варіант може уникнути імунітету, викликаного вакциною, і природного імунітету. «Лабораторні дані для [B1621] поки що подібні до [південноафриканського B1351] бета [варіант], що підвищує ймовірність того, що він може проявляти подібні властивості імунної втечі».

Виявлено, що ще одна мутація дельта-варіанта, відома як варіант дельта плюс AY1, протистоїть терапії моноклональними антитілами, що використовуються для лікування пацієнтів з COVID-19. Експерти стверджують, що мутація штаму K417N, яка дозволяє вірусу проникати та інфікувати клітини людини, відповідає за цю здатність обходити лікування.

«Одним із важливих моментів, які слід враховувати щодо штаму AY1, є докази його стійкості до [моноклональних антитіл казирівімабу та імдевимабу», – сказав індійський вчений доктор Вінод Скарія.

Проте, група дослідників стверджувала, що вакциновані люди насправді відповідальні за зростання нових штамів, які протистоять уколам. Використовуючи статистичне моделювання, вони дослідили, як вірус мутує та обходить імунітет, викликаний вакциною. Вони опублікували свої висновки в Scientific Reports ще в липні 2021 року.

Автори дослідження виявили три основні фактори ризику, які сприяли росту вакцино-резистентних штамів. Це висока ймовірність початкової появи стійкого штаму, велика кількість інфікованих і низький рівень вакцинації.

Читайте також  Не піде спокійно! Супрун влаштувала жорсткий скандал: куди вона лізе?

«Найвищий ризик створення стійкого штаму виникає, коли значна частина населення вже вакцинована, але передача не контролюється», — пишуть вони.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело