Квитки за “сумки” у міському транспорті і виплати 40 тисяч за образи на роботі: що готують українцям у Верховній Раді

Квитки за “сумки” у міському транспорті і виплати 40 тисяч за образи на роботі: що готують українцям у Верховній Раді

В Парламенті зареєстрували низку важливих ініціатив

Від запровадження нових виплат до низки змін в Адмінкодексі
Найгучнішою новиною з Парламенту, безперечно, стало повідомлення про загрозу напливу мігрантів з Білорусі і будівництво сучасної огорожі на кордоні України, вартістю у 17 млрд. Втім, днями у Верховній Раді були зареєстровані не менш цікаві ініціативи – введення адмінпокарання за цькування на роботі, оновлення формату системи проїзду в громадському транспорті та зміни в Кримінальному кодексі.

За цькування колег – штраф у 5 тисяч і адмінстаття
У списку найсвіжіших ініціатив Комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів став проект Постанови про прийняття за основу законопроекту “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії порушенню прав у сфері праці” № 5748.

Кодекс законів про працю України доповнено новою статтею – № 2-2.

Найголовнішими правовими змінами стали запроваджені “санкції” для колег-кривдників. Це не лише виплата моральної компенсації, а й “лікувальної” – у разі ушкодження здоров`я постраждалого працівника.

Також “жертва” отримує право розірвати трудовий договір за власним бажанням і отримати вихідну допомогу – її мінімальний розмір має становити не менше 3-місячної середньої зарплати. А, згідно з даними Мінекономіки, це не менше 42, 6 тис грн.

Окрім того, запроваджено адміністративну відповідальність – кривдника каратимуть штрафом від 1700 до 2550 грн або громадськими роботами на строк від 20 до 40 годин.

Мобінг, вчинений групою осіб або повторно протягом року після накладення адмінстягнення, каратиметься штрафом від 3400 до 5100 грн або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин.

Читайте також  Готуємося до потужного землетрусу: названо місто, де обваляться будинки

Зазначені в документі і конкретні ознаки мобінгу. А саме:

  • Дії або бездіяльність кривдника, наслідком яких є заподіяння моральної шкоди, приниження. А також підпорядкування потерпілого інтересам кривдника та (або) спричинення соціальної ізоляції потерпілого, примушування до зміни місця роботи;

  • Психологічний тиск – погрози, висміювання, наклепи, нерівномірний розподіл навантаження і задач між працівниками, що виконують однакову роботу, безпідставний недопуск працівника на робоче місце та ін.
  • Економічний тиск – нерівна оплата за працю рівної цінності, безпідставне позбавлення частини виплат (премій, бонусів чи ін.).

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендує доопрацювати даний проект Закону та вже найближчим часом внести його на розгляд Парламенту у другому читанні.

Квитки за оплату багажу – Уряд ініціював нові зміни
Не менш цікавим виявилося і “протистояння” на рівні вищих чинів держави.

А стосується воно законопроекту, у якому йдеться про запровадження нового формату квитків у громадському транспорті – для багажу. У той час, як Уряд виступає за впровадження цих змін, нардепи висловлюють своє “Проти”.

Одним з останніх став проект Постанови Парламенту про відхилення ініційованого Кабміном законопроекту № 5705 – “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження електронних квитків на автомобільному та міському електричному транспорті”.

Нещодавно даний проект Закону був включений до порядку денного ХІ сесії Верховної Ради України 9-го скликання – а це означає, що він може бути затверджений до Нового Року.

Як зазначено у положеннях ініціативи Кабміну, вона розроблена з метою використання електронного квитка у якості правової підстави для укладення договору перевезення пасажира та багажу.

Він передбачатиме затвердження форми, обов’язкових реквізитів та відомостей.

Читайте також  Смертельна аварія на Закарпатті – перекинувся автобус Івано-Франківськ – Мукачево (ФОТО)

“Можливими ризиками є небажання органів місцевого самоврядування запроваджувати автоматизовану систему обліку оплати проїзду, у зв’язку з необхідністю фінансових витрат на придбання серверного обладнання та створення програмного забезпечення для функціонування автоматизованої системи обліку оплати проїзду”, – йдеться у Пояснювальній записці.

Варто додати, що антикорупційна експертиза стосовно проекту акта Національним агентством з питань запобігання корупції не проводилась.

Зміни у Кодексах: купа експертиз – від почерка до голосу

22 листопада на розгляд головного профільного Комітету був переданий і проект Закону “Про внесення змін до ККУ та КУпАП щодо удосконалення деяких положень, пов’язаних з порядком призначення та проведення експертизи” – № 6285-1.

І одна з найважливіших змін стосується кількості дозволених експертиз.

Як йдеться в тексті документу, експертами можуть проводитися декілька експертиз – як первинна, додаткова чи повторна, так і комісійна або комплексна.

І тут не можна не відзначити плюси “для народу”. Залучати експертів тепер зможуть і самі учасники справи – як потерпілі, так і сторона захисту.

“У разі відмови сторони обвинувачення та слідчого судді у залученні судового експерта за клопотанням потерпілого, він має право самостійно залучати експертів на договірних умовах для проведення експертизи, у тому числі обов’язкової”, -йдеться в положеннях № 6285-1.

Зміни передбачені і в КУпАП. І тут важливо, що відібрання зразків писемного та усного мовлення, голосу, почерку та інших рухових навичок особи приймає слідчий або прокурор – у формі постанови.

Експерт призначається органом (посадовою особою), у провадженні якого перебуває справа про адмінправопорушення.

Аби потрапити до сесійної зали, дані законопроекти мають пройти розгляд у профільних Комітетах.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело