Експерт детально пояснив, навіщо радять вводити третю дозу щеплення проти COVID-19

Дві дози вакцини вже гарантують захист від COVID-19.

Пройшовши повний курс вакцинації, тобто дві дози, організм людини має достатній захист від COVID-19 і ризики госпіталізацій і смерті істотно зменшуються. Так звані бустерні дози вакцини рекомендовані в окремих країнах через шість місяців після повної вакцинації, бо після деяких препаратів з часом може знижуватися концентрація антитіл.

Про це розповів старший радник програми з імунізації центру з контролю і профілактики захворювань США (CDC) в Україні, доктор Умід Шарапов на брифінгу.

Він пояснив, наразі багато країн дотримуються дводозної стратегії, тому що найголовніше завдання держав – вакцинувати якомога більше свого населення двома дозами.

“Навіть дві дози, які зараз отримують люди, дуже ефективні і дуже добре захищають від важких наслідків таких, як госпіталізація і смерть”, – цитує його “РБК-Україна”.

Експерт пояснив, що “бустерні” дози вакцини рекомендовані в деяких країнах, зокрема у США, через шість місяців після повного курсу вакцинації, а деяким групам ризику з певними захворюваннями третю дозу потрібно давати вже навіть через чотири тижні після другої дози.

Шапаров з посиланням на дослідження додав, що після вакцинації деякими вакцинами потрібна бустерна доза через шість місяців, наприклад, для Pfizer. Це зокрема, тому що після деяких щеплень з часом знижується концентрація антитіл.

“Рішення тієї чи іншої країни про початок кампанії щодо введення третьої дози залежить від багатьох факторів. У першу чергу, це залежить від того, яке охоплення щепленнями зараз в тій країні. Якщо ми говоримо про країни, де зараз охоплення щепленнями низький, там пріоритет повинен бути на тій частині населення, яка ще не отримала жодної дози”, – висловився Шарапов.

Читайте також  Виплати на дітей: хто, коли та де може оформити – головне не пропустити

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело