Українці платитимуть за газ по-новому: у Раді змінили формулу розрахунку вартості палива

Відтепер споживачі природного газу платитимуть за паливо, виходячи з його якості, а не за отриманий обсяг загалом. У Верховній Раді підтримали новий механізм обчислення вартості та обліку газу в енергетичних одиницях (кВт/год) замість кубометрів.

Українці платитимуть за газ по-новому: у Раді змінили формулу розрахунку вартості палива

Відповідний законопроєкт № 2553 щодо впровадження обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії було ухвалено парламентом у другому читанні та в цілому. За його підтримку народні депутати віддали 250 голосів (щоб ознайомитись з результатами поіменного голосування, доскрольте новину до кінця). Про це свідчить трансляція засідання на офіційному каналі Ради у YouTube.

Зокрема, ухваленим документом передбачено перехід з об’ємних одиниць (кубометрів) на енергетичні (кВт/год) у системі обліку природного газу. Такий підхід зараз використовується у всьому світі. У Міненерго зазначають, що ключовим наслідком такого переходу є можливість для споживачів оплачувати фактично надані послуги з урахуванням фізико-хімічних характеристик газу.

Інакше кажучи, суть нового механізму у тому, щоб оплачувати лише кількість спожитої енергії, що залежить від якості палива, а не його обсяг. Підрахунок газу в кубометрах не враховує його калорійність, через що в деяких регіонах на ті самі цілі може знадобитися різний обсяг.

Окрім того, з ухваленням законопроєкту врегульовано колізію в законодавстві, яка стала причиною блокування з 1 по 5 квітня процедури декларування газу в режимі “митний склад”. Проблема полягала у різних підходах роботи митних органів прокуратури та учасників газового ринку під час здійснення операцій із природним газом.

Зокрема, йдеться про закон “Про митний тариф України” від 04.06.2020 р., яким запроваджено вимогу здійснювати облік природного газу в одиницях енергії з 01.04.2021 р. Водночас, згідно із законом “Про ринок природного газу”, такий облік ведеться у одиницях обсягу (кубометрах).

Читайте також  Долар на рекордно низькій позначці. Курс валют на 16 грудня 2019

Проте Енергомитниці Державної митної служби та операторам ГТС таки вдалося на деякий час врегулювати законодавчі розбіжності – було розроблено тимчасовий алгоритм спільних дій на період до ухвалення законопроєкту № 2553. А до цього моменту, згідно з ухваленим алгоритмом, АТ “Укртрансгаз” змушений був вести подвійний облік газу – в одиницях обсягу та енергії.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело