Як Україна вперше відзначає День захисників та захисниць

Україна вперше відзначає День захисників та захисниць – державне свято встановлене для вшанування мужності та героїзму захисників та захисниць під час оборони незалежності й територіальної цілісності нашої країни.

В цей день згадаємо успіхи України на шляху забезпечення гендерної рівності в секторі безпеки та оборони, завдяки яким, українські захисники та захисниці тепер гордо святкують це свято разом.

Зокрема, завдяки подібним ініціативам в Україні протягом останніх 7 років чисельність жінок-військовослужбовиць зросла майже вдвічі. Приміром, 2014-го кількість військовослужбовиць дещо перевищувала 14 тисяч, а у 2021 році – зросла до більш як 31 тисячі. Окрім того, сьогодні з-понад 405 тисяч учасників бойових дій – понад 19 тисяч – жінок і ця цифра зростає.

Також Україна стає все ближчою до стандартів НАТО, а за деякими показниками не поступається навіть провідним країнам-членам Альянсу. Наприклад, британська армія налічує 12% жінок-військовослужбовців, американська – 16%, а данська – близько 8,7%, водночас в Україні налічується близько 16% військовослужбовців-жінок, що є високим показником.

Сьогодні вітаю всіх захисників та захисниць нашої країни! Важливо, що відтепер чоловіки та жінки нарешті можуть відсвяткувати цей день разом. Ухвалений в липні законопроєкт про перейменування Дня захисника на День захисників та захисниць підкреслює – захист країни та своїх співгромадян не залежить від статі. Це важливо, бо військовослужбовці, медики, поліцейські, працівники надзвичайних служб – це перш за все потужний професійний та безпековий потенціал України, що за рівнем підготовки наближає нас до найбільш потужних країн-членів НАТО,
– привітала зі святом захисників та захисниць віцепрем’єрка Ольга Стефанішина.

Нагадаємо, 3 серпня 2021 року президент підписав відповідний Закон, що змінює назву державного свята “День захисника України” на “День захисників і захисниць України”, оскільки попередня назва не повністю передає його суть та зміст. Адже поруч із чоловіками-захисниками Україну боронять також і жінки-захисниці.

Читайте також  Польська православна церква відмовилась визнати Православну церкву України та засудила Варфоломія

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело