В Україні заговорили про підвищення тарифів на опалення: скільки і коли платитимо

В Україні ціла низка теплокомуненерго оголосили про намір підвищити тарифи на гарячу воду та опалення. Ціни можуть вирости приблизно на 40%. Незважаючи на оприлюднену пропозицію, говорити про те, що ціни на комуналку будуть підвищені, ще рано.

Українців чекають проблеми в опалювальному сезоні

Про це в коментарі OBOZREVATEL заявив експерт аналітичного центру Асоціації міст України Олег Гарник. За його словами, минулого року вже була така практика, коли підвищення тарифів розглядали, але нові тарифи так і не застосували.

“Процедура встановлення тарифу передбачає громадське обговорення і може розтягнутися до 2 місяців після публікації проєкту рішення. Наскільки я розумію, поки йде попереднє обговорення цих проєктів. Чи будуть застосовані нові тарифи, ми знатимемо тільки після ухвалення відповідних рішень органами місцевої влади”. Поки що рішення не ухвалено, для населення діятимуть старі ціни.

За словами Гарника, хоча і було підписано меморандум між центральною і місцевою владою про те, що тарифи підвищуватися не будуть, але умови, за яких це стане можливим, з боку центральної влади поки так і не виконані.

“Є ціла низка зобов’язань, які суттєво впливають на можливості органів місцевого самоврядування, – говорить Гарник. – Серед умов розблокування рахунків підприємств теплопостачання. У більш ніж 50 містах вони заблоковані. Також забезпечення виконання зобов’язань із відшкодування заборгованості з різниці в тарифах. Якщо декларації не дотримуватиметься одна сторона, який сенс дотримуватися її іншою?”

Нагадаємо, 30 вересня президент Володимир Зеленський заявив, що ціни на тепло і гарячу воду зростатимуть, адже уряд, “Нафтогаз”, Асоціація міст України та Конгрес місцевих і регіональних влад підписали відповідний меморандум. Незважаючи на це, деякі міста почали публікувати проєкти рішень про підвищення вартості тепла. Зокрема в Києві воно може подорожчати на 40%, порівняно з минулою зимою.

Читайте також  У Мінсоцполітики анонсували підвищення пенсій з 1 травня

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело