Шмигаль анонсував нові іпотечні ставки: обіцяють давати дешеві кредити всім українцям

В Україні Кабмін планує розширити програму доступного іпотечного кредитування. Гроші на квартири обіцяють видавати не під 7%, а під 5%. Крім того, такою можливістю зможуть скористатися всі охочі.

Шмигаль анонсував нову іпотечну програму

Такі плани озвучив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час зустрічі “Слуги народу” в Трускавці. “Розглядаємо можливість продовжити програму забезпечення житлом. Але не під 7%, а під 5% і для всіх”, – сказав глава уряду, передає видання liga.

Чи буде працювати нова програма?
Поки витрати на нову програму кредитування в бюджеті не передбачили, угоди з банками не підписали, тому стверджувати про те, що кредитування змінять, занадто рано.

Зараз в Україні працює програма кредитування під 7%. Але ось ресурс обмежений, є вимоги щодо площі, потрібен початковий внесок. У Мінфіні озвучували результати: всього видали під 7% менш ніж 900 квартир. При тому, що тільки в Києві в 2020-му продали 40,5 тис. нових квартир (без урахування вторинного ринку).

Усього в банки, які приєдналися до програми, подали 1254 заявки на іпотеку. Причин для низького попиту кілька: обмеження для оформлення такої іпотеки (потрібен офіційний дохід, початковий внесок, хороша кредитна історія), з іншого ж боку довіра до державних програм з боку українців перебуває на низькому рівні.

Головна проблема: в Україні через високу інфляцію відносно висока прибутковість по депозитах. Як наслідок, банкам доводиться встановлювати більш високі ставки за кредитами. А враховуючи, що довгострокове квартирне кредитування має багато ризиків, банкам невигідно видавати іпотеки.

Читайте також  Шмигаль заявив, що кількість отримувачів субсидій може зрости

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело