Ефективність Covid-вакцин проти нових штамів значно знизилася – епідеміолог

Ефективність Covid-вакцин проти нових штамів значно знизилася – епідеміолог 

Тепер вакцинація діє менший ефект проти мутованих штамів коронавірусу

Щодо нових штамів коронавірусу, зокрема «Дельти», ефективність вакцин знизилася до 66%. Про це сказав епідеміолог Сергій Кравченко в ефірі телеканалу «Дом».

Він зазначив, що основна мета вакцинопрофілактики – застрахувати пацієнтів від тяжкого перебігу хвороби, госпіталізації та смерті.

«У цьому випадку вакцина зберігає свою специфічність, імуногенну ефективність, яка не дозволяє розвинутися важкому перебігу хвороби, госпіталізації або летальним наслідкам. Щодо нових штамів коронавірусу, зокрема «Дельти», який поширився з Індії, то вона дещо знизилася, до 66%. За штамів, які циркулювали минулого року, епідефективність становила до 94-95%», – пояснив епідеміолог.

Він також зауважив, що це не означає, що препарати неефективні. Це означає, що, наприклад, зі 100 вакцинованих пацієнтів 66 – не захворіють, а 34 – можуть захворіти.

«Люди хворітимуть в легкій формі і будуть застраховані від тяжкого перебігу хвороби та госпіталізації, смерті. Немає підстав вважати, що вакцини перестали бути ефективними. Вони продовжують рятувати життя», – акцентував Кравченко.

Читайте також  Епідеміолог пояснила, чи потрібне третє щеплення від коронавірусу

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело