Українців змусять виходити на пенсію раніше: деталі нового законопроекту

Для багатьох українців пенсія може настати раніше встановленого терміну. Однак це не так добре, як може здатися на перший погляд. Люди будуть змушені йти на пенсію через те, що їх просто позбавлять можливості допрацювати до 60 років, щоби накопичити собі більший стаж або побільше заробити грошей на старість.

Законопроект №4668, який передбачає такі зміни, вже пройшов перше читання у парламенті і незабаром його можуть розглянути в другому читанні.

Зокрема, законопроект передбачає такі умови для дострокового виходу на пенсію:

найманого працівника звільнили з ініціативи роботодавця через зміни в організації виробництва. Ці зміни мають на увазі ліквідацію, реорганізацію, банкрутство, перепрофілювання підприємства, скорочення штатного розкладу, а також невідповідність працівника займаній посаді за станом здоров’я;

якщо йому залишилося до пенсії менше півтора року;
людина має необхідний для призначення пенсії страховий стаж (у нинішньому році це 28 років, а в 2022 потрібно буде вже не менше 29);
звільнений працівник зареєстрований в службі зайнятості, де йому не знайшли підходящу роботу.
Держава бачить у цьому певну вигоду. Середня виплата по безробіттю нині в Україні становить 5026 гривень, а середня пенсія дорівнює 3486. Таким чином, держава зможе заощадити на виплатах допомоги з безробіття таким громадянам.

До того ж, вони не будуть мати той страховий стаж, який могли би заробити до 60 років. А отже, їхня пенсія буде свідомо менша за ту, яку вони могли би отримати, допрацювавши до встановленого законом пенсійного віку.

Поки невідомо, чи будуть людей відправляти на пенсію примусово, або залишать їм хоч якусь можливість вибору. Але в будь-якому випадку схоже на те, що українців передпенсійного віку намагаються чи не примусово спроваджувати на пенсію, щоб скоротити витрати з бюджету, а також штучно зменшити відсоток безробіття в країні.

Читайте також  В Україні хочуть запровадити новий податок: за що доведеться платити

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело