Навчання “Pахід-2021”: що кажуть європейські політики про військові маневри Росії та Білорусі

Москва твердить, що боїться нападу Альянсу

Росія проводить масштабні навчання “Захід-2021”. І стартували вони у п’ятницю 10 вересня, зі спільних військових маневрів у Білорусі. 200 тисяч військових, 80 одиниць авіації та 760 тисяч одиниць військової техніки та 15 кораблів. Значна частина цих одиниць гримітиме біля кордонів з Україною. І якщо раніше це були лише спільні тренування, то тепер вони набули такого розмаху, що непокоять не лише східну Європу, а й усе НАТО. Москва, натомість, твердить, що боїться нападу саме Альянсу. А для того, щоб хоч якось виправдати такий розмах навчань – назвала їх міжнародними. Залучили нечисленних військових з Узбекистану, М’янми, В’єтнаму, Таджикистану, Киргизстану. Загалом 10 країн. Такі події на кордоні з Україною та Європейським Союзом – це ймовірна підготовка до нового наступу агресора. І це добре розуміють у Польщі. Про небезпеку російських дій – дізнавалась журналістка “5 каналу” Валерія Кірічєва для програми “Час за Грінвічем”.

 

 

Росія озброюється, і Європа не може заплющувати на це очі. Про це говорять польські політики після оголошення надзвичайного стану у прикордонних із Білоруссю районах. У Варшаві неабияк бояться провокацій на майбутніх російсько-білоруських навчаннях. На маневри “Захід-2021” їдуть 2,5 тисячі російських військових, всього ж у навчаннях планують задіяти 200 тисяч солдатів. Навчання “Захід” на білоруських полігонах уже влаштовували у 2009, 2013 та 2017 роках.

“Це військова розвідка. Росія вивчає реакцію наших країн на російсько-білоруські навчання. Потім цю інформацію будуть використовувати російські аналітики, щоб спланувати реальний масштабний наступ. Сьогоднішні політичні домовленості і сигнали слабкості створюють для Росії ситуацію “якщо не зараз, тоді коли”, – зазначив радник глави МЗС Польщі Пшемислав Журавський Вель Граєвський.

Пшемислав Журавський Вель Граєвський
Пшемислав Журавський Вель Граєвський

У Європейському Союзі вкотре заявили про порушення Росією міжнародного права. Адже кількість військових, які прибудуть до Білорусі на навчання, значно перевищує міжнародні угоди. За підрахунками видання NATO Review, у 2017 Росія залучила до навчань “Захід” від 60 до 70 тисяч військовослужбовців, але оголосили уп’ятеро меншу кількість особового складу. Генсек НАТО Єнс Столтенберг закликав Кремль бути відкритішим.

Читайте також  Три основні нововведення: ЗНО–2019. Дізнайтесь, що саме зміниться
ЄС
ЄС

“Реальність така, що з моменту закінчення “холодної війни” Росія жодного разу не залучала ОБСЄ до спостереження за навчаннями. Тому ми будемо пильні. Ми уважно стежитимемо, як і завжди, коли хтось проводить такі масштабні тренування поблизу наших кордонів”, – наголосив генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Єнс Столтенберг
Єнс Столтенберг

Але не тільки навчання. Європейців непокоїть і міграційна криза на кордоні між Польщею та Білоруссю. Загострення та провокації можна очікувати саме під час “Заходу-2021”. Такої самої думки білоруський опозиціонер, голова Народного антикризового управління Павло Латушко. Каже, Росія використовує Білорусь як полігон. Кремль дедалі більше посилює свою військову присутність у союзній державі, але робить це так, щоб Москву не звинуватили в обмеженні суверенітету Білорусі.

“Що пропонує Росія? Вона пропонує посилити ротаційну присутність збройних сил Російської Федерації на базах в Гродно, в Барановичах, в Бресті. Ця ротаційна присутність де-факто означатиме військові бази, хоч де-юре – це просто ротація в рамках спільних навчань. Тобто знаходяться правові виверти, щоб нібито пояснити міжнародній спільноті, що нічого не порушено”, – сказав голова Народного антикризового управління Павло Латушко.

Навчання
Навчання

Чотири роки тому попередні російсько-білоруські навчання Мінськ демонстративно проводив на полігонах, віддалених від своїх кордонів. Тоді Лукашенко особисто вимагав максимальної прозорості під час навчань. І погоджувався на присутність будь-яких міжнародних спостерігачів – включно із представниками НАТО. А тепер, за кілька років, Мінськ уже не висуває Москві жодних умов.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело