“Зупиніть вбивць з поліції”: у Польщі вимагали чесно розслідувати смерть українця Никифоренка

У польському Вроцлаві 5 вересня люди вийшли на протестну акцію через загибель 25-річного українця Дмитра Никифоренка. Вони вимагали чесного розслідування.


Учасники акції виступили за відставку очільника місцевої поліції. Вони розповіли, що хочуть отримати запевнення, що “це більше ніколи не повториться у Вроцлаві”.

У Вроцлаві люди протестували через загибель 25-річного українця
Чоловік помер у Вроцлаві після затримання поліцією. Можливо це трапилось через катування поліцейських.

Саме тому люди вийшли на мирну акцію протесту під гаслом “Зупинимо вбивць із поліції”.

Мирний протест української громади разом з усіма жителями Вроцлава проти насильства поліції проти мешканців Вроцлава. Катування та смерть Дмитра Никифоренка у витверезнику – це межа, яку ніколи не варто було перетинати,
– написали організатори у фейсбуці.

Зокрема люди вимагали:

відставки очільника місцевої поліції;
чесного розслідування;
покарання винних;
“запевнень, що це більше ніколи не повториться у Вроцлаві, який є нашим домом”.
Також учасники акції вигукували у сторону поліцейських – “ганьба”, “бандити”. Вони мали з собою банери з написами “У вас кров на руках”, “Я не хочу боятися поліціянта”.

У Вроцлаві відбулась акція протесту через загибель 25-річного українця / Фото Tomasz Pietrzyk, Agencja Gazeta

Акція пройшла мирно – на ній були люди різного віку. Організатори запевнили, що акція не одинична – наступної неділі українці у Вроцлаві знову планують протестувати проти поліцейського насильства.

Зверніть увагу! Акція під лозунгом “Стоп насиллю! Держава має охороняти, а не вбивати” відбудеться у Вроцлаві 12 вересня, у неділю. Активісти вимагатимуть покарання винних у смерті українця, який через жорстокі дії поліцейських помер у витверезнику.
Що відомо про загибель 25-річного Дмитра Никифоренка
30 липня у польському Вроцлаві після затримання поліцією і вкрай жорстокого побиття помер 25-річний громадянин України Дмитро Никифоренко.
Gazeta Wyborcza написала, що поліцейські зв’язали затриманого ременями. Згодом у витверезнику його могли катувати: ЗМІ повідомляють, що до чоловіка протягом години застосовували фізичну силу. Йому стало настільки зле, що у ситуацію втрутився лікар. Втім, реанімувати його не змогли.
Згодом 4 правоохоронців відсторонили. Ще двох – звільнили зі служби.
Посольство України вже найближчим часом планувало відправити ноту МЗС Польщі. Розслідування смерті Никифоренка перебуває на контролі українських дипломатичних органів.

Читайте також  Загадкова смерть: у Польщі в холодильній камері знайшли тіла українців

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело