Голова болить на зміну погоди: чому це відбувається та як собі допомогти

Голова болить на зміну погоди: чому це відбувається та як собі допомогти

Головний біль на погоду знижує працездатність, робить нас дратівливими і змушує роками приймати болезаспокійливі препарати. Якщо ви метеозалежні і думаєте, що приречені підлаштовуватися під погоду все життя, це не так.

Про те, чому під час зміни погоди у деяких людей болить голова і як з цим боротися, розповіла керівниця клініки R + Medical Network на Печерську, лікарка-невропатологиня Олександра Щебет.

Зв’язок погоди з головним болем
Коли змінюється погода, метеозалежні люди відчувають сильний головний біль, запаморочення, нудоту. У цьому випадку погодний фактор — це спусковий гачок, який викликає погіршення самопочуття. Причина головного болю криється не в погоді, а в наявних порушеннях роботи організму.

Наприклад, у людини порушений тонус судинної стінки. Під час зміни погоди підвищується або знижується атмосферний тиск. Зміна атмосферного тиску своєю чергою природним чином змінює тиск в судинах і тканинах. У разі підвищення атмосферного тиску кровотік посилюється — судини повинні розширитися. У разі зниження атмосферного тиску кровотік сповільнюється — судини повинні звузитися.

Судини зі зміненим тонусом стінки не можуть швидко адаптуватися під ситуацію. Порушується і живлення тканин мозку киснем, на що організм реагує головним болем і можливою зміною артеріального тиску.

Чутливі до погодних змін люди, які мають стресову роботу або знаходяться в хронічному стресі. Їх судини перебувають в спазмі через вироблення гормонів стресу. Під час спазму, як і у разі порушення тонусу, судинам складно швидко розширюватися або звужуватися.

Робота і харчування мозку залежать від циркуляції крові, що несе кисень. Мозок споживає приблизно 25% кисню, який ми вдихаємо. Якщо звужується просвіт судини або закупорюється, на деяких ділянках мозку настає кисневе голодування. Це підвищує ризик виникнення інсульту.

Читайте також  "Несамовита гроза накриє ці області України зі страшною силою, негода рине на цей регіон в останній день весни": синоптики про погоду

Судини втрачають еластичність у разі підвищеного вмісту цукру в крові, надмірної ваги, проблем із печінкою. Водночас змінюється жировий склад крові і порушується обмін речовин.

Покрокова інструкція боротьби з головним болем
Якщо ви страждаєте “погодними” головними болями, необхідно звернутися до лікаря-невропатолога. Тому що, коли ви п’єте знеболювальні препарати за порадою подруги або реклами, ви виправили почуття болю, але не його причину. І ситуація повторюється від грози до грози.

У разі тривалого приймання знеболювальних біль переростає в хронічний — він присутній більше половини днів місяця впродовж останніх трьох місяців. Також може розвинутися біль, пов’язаний із надмірним вживанням лікарських препаратів.

Лікар-невропатолог здатний встановити причину виникнення головного болю. І призначити адекватне лікування, після якого він зникне з вашого життя без шкоди для здоров’я.

У домашніх умовах я раджу:

1. Займатися бігом, швидкою ходьбою, плаванням 2-3 рази на тиждень

За інтенсивного фізичного навантаження, збільшується серцевий ритм і кровотік.

Судини розширюються, щоб кров могла нормально циркулювати. По закінченню тренування кровотік зменшується і судини звужуються. Таким чином тренуються і судини, і м’язи.

2. Практикувати контрастний душ

Чергування води різних температур “змушує” судини розширюватися і звужуватися.

3. Ходити на масаж або робити самомасаж шийного відділу

Масаж шиї і спини знімає м’язовий гіпертонус, і покращує приплив крові до мозку.

4. Якомога частіше гуляти на свіжому повітрі

Ходіть на роботу пішки через парк, виїжджайте на вихідних в ліс або в гори. Насичуйте тканини киснем за першої-ліпшої можливості.

5. Вживати продукти, що містять бурштинову кислоту, — банани, квашена капуста, виноград, яблука, брюссельська капуста.

Янтарна кислота — основна амінокислота головного мозку. Вона покращує дихання тканин, перенесення кисню з крові в клітини. І пришвидшує обмін речовин.

Читайте також  Налетять потужні грози і шквали 22 м/с: українців попередили про небезпеку на вихідних

6. Чергувати роботу і відпочинок

Навчіться не засиджуватися за роботою допізна, не відкривати робочі чати, наприклад, після 20:00. Не працювати у вихідні без гострої потреби.

7. Висипатися

Намагайтеся засинати і прокидатися в однаковий час кожен день. Спіть мінімум 6 годин на добу в добре провітрюваному кімнаті. За хронічного недосипання організм чутливо реагує на будь-які зовнішні чинники, зокрема і на зміни погоди.

Бережіть себе і не терпіть біль, від якого можна позбутися.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело