Аденоїди: коли їх потрібно видаляти і в чому небезпека

Іноді мигдалини і аденоїди збільшуються, часто через вірусної або бактеріальної інфекції.

Що таке аденоїди?

Мигдалини і аденоїди в горлі є частиною імунної системи. Вони є першою лінією захисту організму від хвороботворних мікробів, що проникають через рот або ніс.

В огляді літератури 2020 року ці клітини допомагають організму боротися з інфекціями.

Іноді мигдалини і аденоїди збільшуються, часто через вірусної або бактеріальної інфекції. Це звичайне явище може викликати хропіння, утруднене дихання і часті застуди, пише Medical News Today.

Якщо протимікробні препарати не усувають інфекцію, лікарю може знадобитися видалити залози хірургічним шляхом. Якщо інфекції немає, лікарі можуть порекомендувати стероїдні назальні спреї.

Що це і навіщо вони?
Аденоїди і мигдалини – це структури лімфатичної системи, яка є частиною імунної системи.

Мигдалини, також відомі як піднебінні мигдалини, являють собою дві круглі шишки на правій і лівій сторонах задньої стінки глотки. Аденоїди або глоткові мигдалини – це залози, розташовані високо в горлі і позаду носа.

Хоча мигдалини видно, коли рот широко відкритий, лікарі можуть бачити аденоїди тільки за допомогою похилого дзеркала або камери в носі.

У більшості людей мигдалини і аденоїди зменшуються в розмірі після 9 років. У підлітковому віці вони ще більше зменшуються в розмірах.

Функція
Ці компоненти імунної системи відповідають за фільтрацію бактерій і вірусів з повітря. Тим самим вони можуть захистити від інфекцій. Мигдалини і аденоїди служать більшій частині своєї мети в ранньому дитинстві.

Вони допомагають у розробці двох типів білих кров’яних тілець: b-клітин та T-клітин. Через їх роль у розвитку відсутність мигдалин, аденоїдів або і того, і іншого в більш пізньому віці не робить людину ослабленим.

Читайте також  “Попередження від астрологів: Які міста стануть мішенню окупантів в Україні

Загальні проблеми
Поширеною проблемою мигдалин і аденоїдів є їх збільшення.

Лікарі не знають, чому мигдалини і аденоїди збільшуються в розмірах, але це часто є нормальним явищем в дитинстві. Інші симптоми, такі як біль у горлі, болісне ковтання і лихоманка, іноді супроводжують збільшення.

Одним з поширених захворювань мигдалин і аденоїдів є тонзиліт, запалення мигдалин.

Ознаки та симптоми
Можливі ознаки та симптоми збільшених мигдалин або аденоїдів включають:

паузи в диханні під час сну
хропіння
напружене дихання
в основному дихає через рот
часті застуди
проблеми з ковтанням

неспокійний сон, нічне нетримання сечі і часте пробудження
незвичайні положення для сну, наприклад, нахил голови назад
Симптоми тонзиліту включають:

висока температура
червонуватий колір мигдалин
припухлість
біль у горлі, яка іноді супроводжується болем у вухах
жовтий або білий наліт на мигдалинах
хворобливе або незручне ковтання
невелика зміна голосу через набряк
збільшення лімфатичних вузлів
неприємний запах з рота
Хоча збільшені мигдалини і аденоїди можуть супроводжувати інші симптоми, у багатьох дітей їх немає. Проте, дослідження показують, що приблизно у 2% респондентів виникають паузи дихання під час сну, а у 7% – хропіння.

Симптоми, які відчуває людина, будуть частково залежати від того, збільшилися мигдалини або аденоїди. Збільшені мигдалини можуть викликати зупинки дихання під час сну, а збільшені аденоїди впливають на здатність людини дихати через ніс.

Згодом збільшені мигдалини можуть стати причиною:

інфекції дихальних шляхів
хропіння
апное уві сні
Крім того, можливі ефекти збільшених аденоїдів включають:

зсув щелеп і зміна положення мови
інфекції середнього вуха
хронічний синусит
Видалення
Лікарі зазвичай лікують тонзиліт, перш ніж розглядати можливість хірургічного видалення.

Вони можуть прописати антибіотики хворим на бактеріальну інфекцію і противірусні препарати, якщо причиною є вірусна інфекція. В якості альтернативи вони можуть порекомендувати стероїдний назальний спрей, який скорочує аденоїди, полегшуючи дихання.

Читайте також  Електронний реєстр лікарняних: кабмін вводить “нововведення” для хворих

Як і при будь-якій операції, видалення мигдалин або аденоїдів пов’язане з ризиком. Тому лікарі зазвичай рекомендують дочекатися поліпшення симптомів, перш ніж переходити до однієї з цих процедур.

Існують також критерії кількості епізодів тонзиліту, ангіни або і того і іншого, які були у людини до того, як він став кандидатом на видалення. Згідно з критеріями раю, за останній рік у людини повинно бути не менше семи епізодів.

Лікарі можуть вибрати виконання:

часткова або повна тонзилектомія, тобто видалення мигдалин
аденоїдектомія, тобто видалення аденоїдови тонзилектомія, і аденоїдектомія
Після операції у багатьох дітей поліпшується дихання, поліпшується сон і зменшується хропіння.

Дітям слід уникати фізичних навантажень протягом 2-3 тижнів після операції. Хоча рекомендації щодо того, що їм слід їсти або пити, розрізняються, вони повинні віддавати перевагу споживанню пийте багато рідини.

Оскільки процес загоєння займає 2-3 тижні, рана може знову почати кровоточити після повернення додому. Коли це станеться, кров потече з носа або рота. Батьки або опікуни повинні шукати ознаки кровотечі у дітей і звертатися за медичною допомогою, якщо вони їх помітять.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело