Спорт і вакцинація від COVID-19: чи впливають вправи на ефективність щеплення і за яких симптомів заборонена активність

Лихоманка є протипоказанням до фізичних вправ.

Вакцинальна кампанія проти Covid-19 набирає обертів і щодня все більше громадян отримують своє щеплення, наближуючи людство до досягнення колективного імунітету. Однак досі лунають питання, що можна і не можна робити, отримавши вакцину, зокрема багатьох цікавить – чи дозволяється спорт.

Про це пише Metro.co.uk з посиланням на експертів.

Професор фізичної активності, фізичних вправ та здоров’я в Університеті Ковентрі Девід Брум пояснив, що те, чи можуть люди займатися фізичною активністю після вакцинації, має ґрунтуватися на кожному конкретному випадку і дуже багато залежить від реакції людини на вакцину.

“Якщо ви були вакциновані і не відчували жодних побічних явищ або симптомів, то легка чи середня інтенсивність фізичної активності буде нормальною”, – сказав він.

За словами фахівця, важливою умовою є достатня кількість рідини. Він також не рекомендує займатися у самоті і слід припинити заняття, у разі погіршення самопочуття – запаморочення, травма або біль.

Однак, слід уникати фізичних вправ, якщо після вакцинації підвищиться температура – оскільки тренування підвищить температуру вашого тіла ще вище.

“Одним із поширених симптомів вакцини є фебрильна хвороба, загальновідома як лихоманка, яка є абсолютним протипоказанням до фізичних вправ. Тож якщо у вас температура, не рекомендується займатися спортом”, – додав Девід Брум.

Ендрю Джонс, професор прикладної фізіології в Університеті Ексетера, також рекомендує “прислухайтесь до свого тіла”.

“Це залежить від реакції людини. Можливо, буде розумним відпочити або дуже спокійно провести день у день щеплення та наступний день після вакцинації. В іншому випадку я б просто запропонував “прислухатися до свого організму”. Якщо у вас симптоми застуди або грипу, не тренуйтесь; якщо у вас немає жодних симптомів, то варто займатися”, – сказав він.

Читайте також  5 психологічних експериментів, які пояснюють, що і чому ми вибираємо

До найбільш популярних побічних ефектів після вакцинації належать втома, головні болі, болючість у місці ін’єкції та біль у м’язах. Заняття спортом можуть посилити ці симптоми, викликаючи додатковий стрес для організму.

Водночас, експерти кажуть, що немає жодних доказів того, що фізична активність після отримання вакцини проти Covid-19 може зменшити її ефективність. Однак, регулярні фізичні вправи перед вакцинацією можуть сприяти покращенню її ефективності. До прикладу, Себастьєн Частін, професор динаміки поведінки у сфері здоров’я з Каледонського університету Глазго поділився з The Conversation результатами, які знайшли достовірні докази того, що регулярні фізичні навантаження зміцнюють імунну систему людини.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело