У Британії заявили, що вакцина Moderna може викликати вісім побічних ефектів

Американська вакцина проти коронавірусу Moderna викликає вісім поширених побічних ефектів, враховуючи головні болі й втому. Вони зазвичай проходять протягом декількох днів, хоча і не всі вакциновані відчувають ці симптоми.

У Британії заявили, що вакцина Moderna може викликати вісім побічних ефектів
На такий факт вказали фахівці з британського Агентства з регулювання лікарських засобів і товарів медичного призначення (MHRA). Воно схвалило цей препарат для імунізації в Британії підлітків, повідомляє Express.

Зазначається, що Moderna стала третьою вакциною, схваленою в країні для імунізації громадян проти COVID-19. Зокрема, після Pfizer і AstraZeneca.

Водночас британські медики вказали на низку побічних ефектів, із якими людина може зіткнутися після щеплення. Вони зазвичай зачіпають одного з 10 вакцинованих.

8 основних “побочок” Moderna:

набряк у місці на руці, куди було зроблено ін’єкцію;

головні болі;

нудота й блювота;

м’язові болі;

біль у місці ін’єкції;

втома;

озноб;

лихоманка.

Медики наголосили, що такі симптоми виникають не у всіх, а проходять за кілька днів. Зменшити дискомфорт у такому випадку допомагають звичайні знеболювальні.

Якщо “побочки” не зникають і людина відзначає погіршення самопочуття, радять звернутися до лікаря. Медична допомога потрібна і в разі, коли після вакцинації з’являються ознаки алергічної реакції.

“Почуття непритомності, зміни серцебиття, хрипи або утруднене дихання потрібно лікувати негайно. Інші загальні симптоми алергічної реакції – набряк губ, кропив’янка, блювота або постійний біль у животі”, – нагадали фахівці.

Препарат Moderna належить до нового типу РНК-вакцин, тобто являє собою не розчин ослаблених вірусів і не їхні білки, а чистий генетичний матеріал збудника – його РНК. Ефективність захисту від COVID-19, що забезпечується через два тижні після першої дози, становить близько 92%.

Читайте також  Вакцину від коронавірусу успішно протестували на людях у США

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело