Що буде з тими, хто не встановить газових лічильників до 2023 року

Українцям розповіли, що буде з тими споживачами газу, які не встановлять у себе газові лічильники до 1 січня 2023 року. Відключення газу, яким лякають таких абонентів, реально майже нікому не загрожує. Але їх можуть іншим шляхом змусити встановити прилад обліку газу.

Остаточний термін установки газових лічильників відсувають вже не вперше. Однак тепер уряд, схоже, налаштований рішуче і вирішив за будь-яку ціну добитися повного обліку споживання газу в країні. Тих, хто до 1 січня 2023 не обзаведеться приладом обліку газу, погрожують відключити від газопостачання. Наскільки реальна така загроза, розповів експерт Валентин Землянський.

На думку експерта, відносно легко можна відключити від газопостачання приватний будинок, однак вибірково відключати квартири у багатоквартирному будинку практично неможливо.

“Відключити приватний будинок від газу можна, але як відключити багатоквартирний? Квартиру не можна відрізати від газопостачання, там центральна магістраль”, – говорить Землянський.

При цьому кількість домогосподарств, які використовують газ тільки для приготування їжі, і які ще не обзавелися газовими лічильниками, перевищує 1 мільйон. Це – за підрахунками Регіональної газової компанії, що об’єднує 20 газових компаній на місцях, а за даними НКРЕКУ ця цифра, принаймні, удвічі вища.

У будь-якому випадку, встановити стільки лічильників фахівці РГК навряд чи встигнуть до обумовленої даи. А це означає, що її знову доведеться перенести.

Правда, уряд придумав, як змусити власників квартир усе ж швидше встановити лічильник. Їм підвищать норми споживання газу. Таким чином, платити за лічильником стане набагато вигідніше, ніж без нього.

Читайте також  На Прикарпатті закривають навчальні заклади – працюватимуть лише ті, що опалюються дровами

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело