“Найдорожчий газ в історії України”: вартість злетіла до 38,5 грн, які потрясіння чекають простих мешканців?

“Найдорожчий газ в історії України”: вартість злетіла до 38,5 грн, які потрясіння чекають простих мешканців?

В історії України ще не бувало таких рекордних цін на газ. Тепер на енергетичній біржі вартість блакитного палива сягнула ледь не астрономічних висот. “Нафтогаз” вважає, що підприємствам можна купувати газ, вартістю 38,5 грн за куб. Це ціни з розрахунку на жовтень. Бізнес почне витрачати на газ більше грошей, а відповідно злетять ціни і на товари для населення.

Як інформує “Obozrevatel”, важливо зазначити, що тарифи для населення від “Нафтогазу” залишаються на рівні менш як 8 грн за куб. Бізнес же може купити газ за 38,5 грн, тоді як ще кілька місяців тому ціна становила всього близько 15 грн.

Злетіли ціни також і для комунальних підприємств, виробників тепла та гарячої води. Все це сукупно призведе до зростання витрат на виробництва товарів.

Як розповів Артем Ремпен, операційний директор компанії GR Agro. Далеко не кожен постачальник в умовах, що склалися, погоджується постачати блакитне паливо бізнесу.

Наприклад, у Дніпропетровській області, як говорить Ремпен, було всього три варіанти, і користуватися можна тільки тим газом, за який уже заплатили (розширити обсяг не вийде).

Газ використовують для елеваторів аграрії, на заводах з його допомогою працюють печі, опалюються приміщення, сушиться продукція тощо. І подорожчання блакитного палива неминуче призведе до зростання цін, але про це пізніше.

Причина такого зльоту – обмеження поставок із боку російського “Газпрому”. Він відмовився від додаткових потужностей української газотранспортної системи і спровокував дефіцит блакитного палива в Європі.

Крім того:

  • минула зима була холодною, сховища було спустошено;
  • через ремонти обмежилися поставки.
Читайте також  “На 300-400 гривень менше”: Гончарук зробив гучну заяву про ціни на газ

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело