В Україні можуть скоротити робочий тиждень до чотирьох днів

В Україні можуть скоротити робочий тиждень до чотирьох днів

Робочий тиждень в Україні може бути скорочений до чотирьох днів. При цьому працівникам зберігається їхня зарплата за п’ятиденку і не збільшується тривалість робочого дня. Такий макет трудового тижня вже активно впроваджується в Європі і в деяких інших країнах світу. Україна теж до цього рухається, але поки дуже повільно.

Чотириденний робочий тиждень, в принципі – не таке вже й нове явище. У деяких європейських компаніях вже давненько практикують такий графік роботи. Причому, як показав досвід, він вельми ефективний. Однак вперше таке дослідження було проведено в масштабах країни, і чотириденка повністю підтвердила свою ефективність.

Центром експерименту стала Ісландія. Загалом у ньому взяв участь 1% від усього працездатного населення країни. Тобто, експеримент проводився в різних компаніях і вийшов масштабним.

Що показало дослідження
Експеримент призвів до приголомшливих результатів. Роботодавці побоювалися падіння продуктивності праці від впровадження чотириденки і, в кращому випадку, сподівалися, що вдасться зберегти її на тому ж рівні. Однак результат перевершив будь-які очікування. У переважній більшості випадків підсумки чотириденного робочого тижня виявилися кращими, ніж підсумки п’ятиденного.

Що змінилося при чотириденному робочому тижні

  • Зросла продуктивність праці, причому не денна, а тижнева: люди встигали за чотири дні вирішити більше питань, ніж раніше за п’ять.
  • Люди почали більш ефективно планувати свій робочий час.
  • Знизився рівень стресу працівників, що призвело і до поліпшення якості праці.
  • Зміцнились сімейні зв’язки і взаємодопомога у сім’ях – через те, що люди отримали більше часу на відпочинок і більше енергії для спільних справ.

Звичайно, є професії, в яких скорочення робочого тижня неминуче призведе до скорочення обсягів виробництва. Йдеться про людей, які працюють на конвеєрі, або трудівників аграрної сфери. У різних країнах відсоток таких людей і таких професій різний. Зокрема, в Ісландії експеримент показав, що на чотириденку можна сміливо переводити 86% працюючих. І тепер уряд цієї країни подумує про те, як би цим досвідом охопити більшість громадян.

Читайте також  "Несамовитий мороз накриє ці області України вже скоро, насувається холод у -16 градусів": фахівці про снігопад і дощ

Ісландія – не єдина країна, в якій практикують скорочення тривалості роботи


Подібну систему вже тестують в Іспанії. А у Франції 35-годинний робочий тиждень стали впроваджувати ще з 1998 року. При цьому найкоротший робочий тиждень зараз у Нідерландах. Він триває лише 27 годин.

Де не хочуть впроваджувати чотириденку?
При цьому є кілька країн із високим рівнем економіки, що ніяк не хочуть переймати цю практику. Це, зокрема, США і Китай. В обох цих супергігантів, які багато в чому рухають прогрес людства, правилом хорошого тону вважається наднормативна робота. Особливо це популярно серед молодих співробітників, які хочуть добре себе зарекомендувати і зробити кар’єру. Ці настрої всіляко заохочує в них і керівництво. Тому, поки там не зміниться філософія відпочинку і роботи, чотириденки тамтешнім громадянам не бачити.

У США навіть жінкам не дають оплачувану відпустку по догляду за дитиною, ставлячи багатьох перед вибором: або продовження роду, або кар’єра.

Схожа ситуація панує в Японії і Південній Кореї. Там також народ живе заради того, щоби працювати, а не навпаки – працює, щоб жити.

Для кого чотириденку можна вводити повсюдно
Це стосується працівників IT-сфери. Ось там точно, як показує досвід, чотириденний тиждень набагато ефективніший, ніж п’ятиденний. Працівникам цієї сфери оплачують не час їхнього перебування на роботі, а результат. І, як показує досвід, при меншій тривалості робочого тижня результати виявляються кращими.

Що говорять про Україну
В Україні впровадити чотириденку також можна було б у багатьох компаніях. Однак, як кажуть експерти, ні роботодавці, ні самі працівники ще в загальній масі не дозріли до такого рівня трудових відносин.

Щодо останніх, то вони можуть сприйняти скорочення робочого часу просто як можливість поменше працювати. Ну, а з першими – взагалі біда. Навіть якщо працівники будуть відмінно справлятися з обсягом п’ятиденки за чотири дні, це буде сприйнято багатьма роботодавцями неоднозначно.

Читайте також  Шмигаль обіцяє вчителям підвищення зарплат на 30%

Кар’єрна консультантка Тетяна Пашкіна перелічила типові реакції українських роботодавців на можливий результат

  • Робить за чотири дні те, на що відводилося п’ять днів – отже на роботі недовантажений і потрібно завантажити його більше.
  • Справляється з роботою за чотири дні – отже потрібно на п’яту частину зменшити зарплату, нема чого оплачувати зайвий день.
  • Працюючи по 8-12 годин п’ять днів на тиждень, людина обов’язково виконає більший обсяг роботи.
  • Неважливо, скільки часу підлеглий зайнятий роботою, головне, щоб він був “під рукою” і боявся начальника.

Крім того, в Україні до цього часу у багатьох сферах зберігається погодинна оплата праці. І, звичайно, люди, які працюють на таких умовах, будуть категорично проти скорочення тривалості робочого тижня.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело