Українцям розповіли, за яких умов можна отримувати пенсію в 10 тисяч гривень

Українцям розповіли, за яких умов можна отримувати пенсію в 10 тисяч гривень

Пенсія розміром у 10 тисяч гривень в Україні є цілком реальною. Для цього тільки потрібно мати відповідний стаж роботи і відповідну зарплату. Стаж повинен бути не менше 35 років, а зарплата має бути хоча би в 2,59 рази вище середньої по країні.

Тобто, на сьогодні, маючи зарплату близько 30 тисяч гривень і 35-річний стаж роботи, майбутній пенсіонер може розраховувати на пенсію у розмірі 10 тисяч гривень. Ну, а якщо ці параметри вище, то і пенсія, відповідно, може бути вище 10 тисяч.

Такого висновку можна дійти, якщо знати формулу розрахунку пенсії, пише видання obozrevatel. Вона залежить від двох чинників: страхового стажу та розміру зарплати.

Розраховують розмір пенсії так: СЗ х 1% х С х З/СЗ, де

  • СЗ – середня зарплата по країні за минулі три роки;
  • С – стразовий стаж у роках;
  • З/СЗ – співвідношення своєї середньої зарплати і середньої по країні.

На жаль, із цієї формули випливає й інше: українці, які мають зарплату менше середньої, можуть розраховувати лише на мінімальну пенсію. Тим же, хто офіційно отримує мінімальну зарплату, за цією формулою не вистачить навіть на мінімальну пенсію. Однак при цьому все одно їм “дотягнуть” до величини мінімальної пенсії, заплативши різницю з держбюджету.

Причому все це – за умови, що їм вистачить страхового стажу для того, щоби взагалі вийти на пенсію в 60 років. Нагадаємо, що страховим є лише той стаж, коли людина працювала легально і отримував “білу” зарплату з усіма відрахуваннями в бюджет і Пенсійний фонд. Тим же, у кого не вистачає страхового стажу (у 2021 році його має бути мінімум 28 років), не вийде вийти на пенсію в 60 років. Їм доведеться працювати і після шістдесяти.

Читайте також  21-річному юнакові, який потрапив в аварію на Волині терміново потрібна допомога, хлопець – в комі

При цьому на сьогодні в Україні налічується 11,4 млн пенсіонерів. Середня пенсія по країні становить 3770 гривень. Однак більшість пенсіонерів отримує менше 3 тисяч. А такий високий показник середньої пенсії виходить через те, що окремим категоріям громадян платять спецпенсії у розмірі декількох десятків тисяч гривень.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело