Зеленський на саміті президентів у Польщі переплутав Конституції України та Пилипа Орлика (відео)

Зеленський на саміті президентів у Польщі переплутав Конституції України та Пилипа Орлика (відео)

Про це він сказав у вступному слові під час дискусії глав п’яти держав щодо майбутнього європейської політики, пишуть Букви.

Зеленський розповів, що «для України завжди хтось писав закони, вона завжди була частиною тієї чи іншої імперії».

«Українці, ви знаєте, завжди виборювали незалежність, свою націю і свою Україну. Завжди хтось писав для України закони. Ми були частиною тієї чи іншої імперії і тому довіра до законності, до права, в принципі до міжнародних законів довіра така достатньо скептична в українців. Тому, що хтось завжди писав для України закони», – заявив він.

Зеленський зазначив, що першу Конституцію в Україні було написано Пилипом Орликом ще у 18-му столітті, але проголошено у 1996 році.

«І ви знаєте, що якщо навіть взяти історію, то Конституцію, першу Конституцію в Україні, українську було написано Пилипом Орликом ще у 18-му сторіччі, але проголошено її тільки в 96 році. Ще не пройшло 25 років, буде в цьому році. І дійсно тоді з’явилася наша проголошена Конституція. А потім були, були дуже складні часи, часи радянські», – пояснив президент України.

Зазначимо, що Конституція Пилипа Орлика – договір гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом Війська (від усієї старшини та козацтва конституцію Орлика підписав кошовий отаман Кость Гордієнко), який визначав права і обов’язки усіх членів Війська. Укладений 1710 року. Затверджений шведським королем Карлом XII. Написаний латиною і староукраїнською. Складається з преамбули та 16 статей. За оцінкою українських істориків є однією з перших європейських конституцій нового часу. Чинності не набула, оскільки була написана в умовах вигнання.

Читайте також  Зеленський заявив, що в Україні зросте мінімальна зарплата: коли і на скільки

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело