Українцям почнуть по-новому повертати депозити: зміняться терміни і суми

Українські банки скоротять терміни початку відшкодування коштів по банківських депозитах. Про це повідомили у Фонді гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО).

Відзначається, що дане нововведення викликано потребою в скороченні термінів передачі і обробки інформації про вкладників неплатоспроможного банку для можливості скорочення термінів початку виплат відшкодувань Фондом у разі банкрутства установи.

Загальний реєстр вкладників буде формуватися в електронному вигляді, підпис документів теж буде проводитися в електронному вигляді.

Особисто звертатися до Фонду гарантування вкладів доведеться тим громадянам, які не отримали кошти з депозитів протягом терміну виплат по частині Загального реєстру. Однак така потреба зберігається для спадкоємців вкладників і вкладників, реквізити яких у Загальному реєстрі відмінні від реквізитів їх документів.

Зміниться і процедура повернення вкладів особам у віці від 14 до 16 років. Для цієї категорії громадян вона не буде відрізнятися від загального порядку повернення грошей для всіх інших вкладників.

За підсумками квітня, у вітчизняній банківській системі зафіксовано зростання відсотків по депозитах.

Зокрема, прибутковість короткострокових депозитів строком менше місяця зросла на 0,06 п.п. (процентного пункту) і склала 5,12% річних. Для депозитів, термін зберігання яких становить від 6 місяців до одного року, відсотки підвищилися на 0,04 п.п. – до 7,34% річних. Трохи менше, але все ж зросла прибутковість депозитів, термін яких перевищує рік. За ним відсотки стали вище на 0.02 п.п. – до 7,23% річних. За безстроковим депозитами ставка не змінилася і становить 3,88% річних.

Читайте також  Нові правила перетину кордону: українцям озвучили 20 змін, про які має знати кожен

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело