У складі Sputnik V знайшли здатний до розмноження аденовірус

Фармацевтичний регулятор Бразилії рекомендував владі заборонити імпорт і використання російської вакцини Спутнік V, так як в її складі знайшли здатний до розмноження аденовірус – платформу для гена коронавірусу SARS-CoV-2, що кодує S-білок. Про це із посиланням на технічний вердикт Anvisa пише агентство Reuters.

Експерти Нацагентства із саннагляду відзначили, що перед дозволом на введення вакцини виробнику слід роз’яснити “критично важливі питання” з безпеки та ефективності біопрепарату, і уточнили: в наявності “занадто високі невід’ємні ризики”.

Як уточнює агентство, головним фактором, який вплинув на рішення технічної комісії, було виявлення в Спутнік V здатного до реплікації аденовірусу. Цей загалом нешкідливий вірус людини в складі вакцини повинен бути генетично “підправленим” і нездатним до відтворення після ін’єкції.

Як висловилися в Anvisa, це “серйозний” дефект біопродукту або його партії. Всі в правлінні регулятора висловилися за “вето” на вакцину.

“Це рішення відображає поточний стан справ”, – підкреслив на брифінгу глава Anvisa Антоніу Торреш.

У середині квітня експерти Anvisa побували на заводах із виробництва вакцини в РФ, щоб отримати дані, яких бракувало. Результат поїздки невідомий. Раніше регулятор нарікав на те, що в досьє Спутнік V немає повного набору необхідних документів.

У Twitter російської вакцини заявили, що це рішення в Бразилії нібито “не має нічого спільного з доступом до інформації про вакцину або наукою”, “носить політичний характер” і “продиктовано США”.

Тим часом, Національна технічна комісія з біобезпеки Бразилії (CTNBio) дала добро на комерційне застосування Спутнік V і його ліцензійне виробництво в країні.

Як інфекція COVID-19 пробиває “повний захист” вакцинованих: дослідження із США.
Переговори з ЄС нічого не дали: Valneva пропонує свою антиковід-вакцину безпосередньо країнам.
З 10 травня Кіпр відкриває кордони для українців, які завершили вакцинацію від коронавірусу.
Єврокомісія подала до суду на AstraZeneca за недотримання плану постачання вакцини.
Ефективність препарату Sinovac в Чилі – до 90% захисту від госпіталізації при COVID-19.

Читайте також  Одіозний українофоб Владімір Жиріновський таки помер

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело