Скасування ДПА – вимушений, але не дуже правильний крок для якості освіти: Сергій Горбачов

Скасування ДПА – вимушений, але не дуже правильний крок для якості освіти: Сергій Горбачов

Після кожного рівня освіти варто чітко знати, чому саме навчилися наші діти та що нам потрібно змінити в освітній системі, зазначив освітній омбудсмен.

Інформує Всеосвіта.

Щоб зменшити певні ризики для учасників освітнього процесу під час пандемії, державну підсумкову атестацію для випускників 2021 року вирішили скасувати. Таке рішення щодо скасування ДПА освітній омбудсмен Сергій Горбачов вважає вимушеним кроком. Про це він розповів у коментарі Суспільному.

Хоча крок скасування ДПА для цьогорічних випускників є вимушеним, втім, для якості освіти, на мою думку, є не дуже правильним. Ми повинні після кожного рівня освіти чітко знати, чому саме навчилися наші діти та що потрібно змінити в освітній системі, змісті освіти та методиках, – додав Горбачов.

На думку освітнього омбудсмена, #ДПА у 4 класі має бути обов’язковою, аби показати, чому навчилися діти у початковій школі та щоб розуміти, що робити далі і які потрібні для цього зміни:

Йдеться про те, щоб сама школа мала об’єктивне оцінювання власної роботи й питання лише у тому, як саме її проводити. Адже коли ДПА проводиться у закладі освіти, то результати можуть бути необ’єктивними, оскільки дуже важко самому оцінити свою ж власну роботу. Тобто оцінювання має бути зовнішнім.

Сергій Горбачов пропонує проводити ДПА для усіх школярів так, як проводять в 11-х класах – у форматі зовнішнього незалежного оцінювання. Він вважає, що у такий спосіб можна усунути суб’єктивність оцінювання і можливі корупційні ризики.

Ми бачимо, що ЗНО після 11 класу майже повністю викорінило корупцію під час вступу до університетів, які були до запровадження зовнішнього незалежного оцінювання. Тому, якщо ми хочемо запроваджувати нормальну профільну школу – потрібен певний відбір до ліцею, – підкреслив Горбачов.

Читайте також  МОН заявило, як пройде ДПА в 2021 році: "У формі ЗНО"

До слова, освітній омбудсмен зазначив, що, аби підготувати нормальну процедуру #ЗНО для дев’ятикласників, потрібно щонайменше ще 3 роки, але розпочинати потрібно вже зараз.

Нагадаємо, нещодавно Сергій Горбачов надавав роз’яснення щодо того, чи продовжать навчальний рік в Україні через карантин.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело