Тарифи на газ із травня будуть формуватися за новими правилами

Українцям залишилося менше двох тижнів оплачувати газ за фіксованим тарифом 6,99 гривні за кубометр. Уже в квітні вступлять в силу нові, ринкові, ціни. А з травня компанії-постачальники обіцяють представити побутовим споживачам фіксовані річні тарифи на газ.

Незважаючи на те, що в питаннях їхнього формування та взаємодії клієнтів із постачальниками газу ще залишається чимало нез’ясованих моментів, вже сьогодні можна виділити загальні правила, за якими функціонуватиме український ринок газу з травня 2021 року.

Які правила діятимуть на ринку газу
Річний контракт на газ орієнтовно буде діяти з 1 травня 2021 року по 30 квітня 2022.
Постачальник не має права протягом цього часу міняти величину встановленого річного тарифу на газ.
Споживач зобов’язаний розрахуватися по платіжці від постачальника до 25 числа місяця, наступного за розрахунковим.
Постачальник газу має право пропонувати своїм клієнтам інші тарифні плани (місячний, квартальний).
Споживач має право змінювати тарифний план, переходячи з річного на місячний і повертаючись назад на річний. Правда, усе це потрібно правильно оформити документально.
Споживач також має право розірвати договір із постачальником і перейти до іншого.

Що може змінитися
Може змінитися місяць, з якого запровадять річні тарифи на газ. Деякі експерти пропонують вводити їх з початку осені, коли газ почне дорожчати на європейському ринку. За той час компанії-постачальники встигнуть або закупити запаси газу на зиму, або домовляться щодо його постачання за фіксованою річною ціною. Тоді вони будуть знати, скільки витратили на газ, і зможуть виставити об’єктивні річні тарифи на газ. У квітні ж їм буде важко визначитися з річними тарифами, і вони будуть змушені формувати їх за завищеною ціною, закладаючи у вартість газу можливі цінові ризики.
Можуть змінитися умови щодо формування щомісячного обсягу газу, який буде підлягати оплаті клієнтами. Або клієнти кожен місяць будуть оплачувати газ за фактом його споживання. Або приблизний обсяг річного споживання розділять на 12 місяців, і клієнт буде платити однакову суму круглий рік.
Невідомо, чи будуть регіональні постачальники газу мати доступ до ринку дешевого вітчизняного газу, або ж це залишиться прерогативою “Нафтогазу”. Якщо все піде за другим варіантом, то не виключено, що вже через пару місяців переважна більшість українських споживачів “перебіжить” до одного постачальника – “Нафтогазу”, в якого річний тариф на газ буде набагато дешевше.

Читайте також  Тарифи зростуть нерівномірно: як із 1 січня зміняться ціни на доставку газу в регіонах

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело