Як вивезти дитину за кордон без згоди одного з батьків

Батьки дитини можуть перебувати у складних стосунках між собою, від чого часто страждають їхні спільні діти. Наприклад, батько чи мати можуть бути проти того, щоб сина чи дочку вивезли за кордон — навіть на час лікування чи на відпочинок, і користуються своїм правом закрити дитині виїзд. Проте таку заборону можна оскаржити у низці випадків, у тому числі й у зв’язку з заборгованістю по сплаті аліментів.

Про це йде мова у публікації, розміщеній на офіційній сторінці Міністерства юстиції України у соціальній мережі “Фейсбук”.

Законодавством передбачено можливість, коли нотаріальна згода другого з батьків на вивезення дитини за кордон не потрібна:

  • якщо один з батьків позбавлений батьківських прав;
  • якщо дитина виїжджає з матір’ю-одиначкою;
  • якщо другий з батьків помер або пропав безвісти;
  • якщо другий з батьків дитини іноземець або особа без громадянства;
  • якщо другий з батьків ухиляється від сплати аліментів.

Якщо мати офіційно зверталася до суду, а потім – до виконавчої служби щодо стягнення з батька дитини аліментів на її утримання, і боржник – батько дитини так нічого і не сплачує, то, ймовірно, сформувалася заборгованість з аліментів. Якщо вона перевищує розмір аліментів за 4 місяці, то мамі варто звернутися до виконавця і взяти довідку про заборгованість – цього буде достатньо для того, щоб перетнути кордон з дитиною без згоди батька.

Крім цього, мама може також отримати відповідне рішення суду. При цьому це може бути разовий дозвіл на одну поїздку, або ж дозвіл, виданий на певний період. Наприклад, на один рік.

При складанні такої позовної заяви до суду необхідно вказати:

мету виїзду дитини за кордон (лікування, відпочинок, відвідини родичів);
термін перебування дитини за кордоном;
місце перебування / проживання дитини за кордоном;
факт відмови другого з батьків дати згоду на виїзд дитини з країни.
Також матір дитини може ще звернутися до опікунської ради, яка допоможе встановити фактичне місце проживання дитини з мамою, видасть відповідне розпорядження, і пред’явивши його на кордоні цього буде достатньо для тимчасового виїзду дитини на термін не більше одного місяця.

Читайте також  У Вінниці померла єдина в Україні дівчинка, яка страждала на прогерію

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело