Антитіла до COVID-19 після хвороби та вакцинації: у ЦГЗ пояснили, чим вони відрізняються

Наявність антитіл після коронавірусної хвороби не є гарантією того, що людина не захворіє повторно. Лише антитіла, які виробляються після вакцинації, можуть захистити від важкого перебігу COVID-19 та госпіталізації.

Про це заявив у четвер, 18 березня, генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ України Роман Родина, передає пресслужба відомства.

За його словами, в Україні, за даними лабораторних центрів, станом на 16 березня зафіксовано 1 362 осіб, які знову захворіли на COVID-19 після одужання. Терміни повторного зараження варіюються від 2 до 8 місяців.

Він додав, що у більшості пацієнтів з COVID-19 вірус-специфічні антитіла IgM, IgA та IgG починали вироблятися за декілька днів після інфікування.

“Проте, це не ті антитіла, до яких формується імунна відповідь під час вакцинації. Антитіла після вакцинації виробляються до конкретного фрагменту вірусу – у випадку SARS-CoV-2 до спайк-протеїну. Ті, хто мають антитіла після хвороби, однаково повторно хворіють. Проте на 12-14 день після вакцинації рівень захворюваності серед вакцинованих практично не зростає, а якщо і є випадки захворювань – то вони не тяжкі”, – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, суть вакцин у тому, щоб організм напрацював антитіла, тобто запустив їх після контакту з антигеном.

За словами голови Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федора Лапія, поняття “захисний рівень антитіл до COVID-19”, який убезпечить від повторного інфікування, – не існує.

“Ми точно знаємо, що вакцини працюють – після 12–14 днів рівень захворюваності серед вакцинованих практично не зростає, а якщо і є випадки захворювань, то вони не тяжкі. А серед невакцинованих рівень хворих зростає”, – сказав Лапій.

Дослідження показують, що після вакцинації кількість вірусу в дихальних шляхах значно менша в порівнянні з тими людьми, які ще не отримали щеплення. Відповідно, якщо кількість вірусу менша, у людей не розвиваються симптоми, а це негативно впливає на поширення вірусу. Це, зокрема, підтверджується даними з Ізраїлю”, – резюмували в ЦГЗ.

Читайте також  У маленькому італійському місті зупинили коронавірус з допомогою експерименту

Нагадаємо, що головний санітарний лікар України Віктор Ляшко інфікувався коронавірусом. Посадовець захворів на 13 день

Головний санлікар Ляшко, який отримав першу дозу вакцини, захворів на коронавірус
після отримання першої дози вакцини від коронавірусу, коли імунітет від щеплення ще не повністю сформований.

У ЦГЗ пояснили цей випадок, що антитіла ще не встигли почати працювати, бо це відбувається на 22-25 день після вакцинації проти COVID-19.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело