Без права вибору. Українці не зможуть обирати вакцини від коронавірусу, якими хочуть щепитися

Без права вибору. Українці не зможуть обирати вакцини від коронавірусу, якими хочуть щепитися

Який препарат отримає їхній сімейний лікар, таким він і вакцинуватиме людей.

Крім вакцини AstraZeneca/CoviShield, в Україні вже зареєстровані, але на цей час іще відсутні вакцини BioNTech-Pfizer і Sinovac Biotech-CoronaVac. Проте, за словами головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка, права вибору вакцини від Covid-19 для тих, кому робитимуть щеплення, не буде, повідомляє НВ.

«Ми не можемо дозволити використання декількох продуктів на одній платформі в одному кабінеті – це загальносвітова практика. Ні в Ізраїлі, ні в Великій Британії сімейний лікар не вакцинує одночасно препаратами Pfizer, Moderna та AstraZeneca – йому дають один продукт, він навчений працювати саме з ним, і у людей, які приходять у пункт щеплення в такій країні, немає вибору: який препарат отримав їхній сімейний лікар, таким він і вакцинує людей. Так і у нас буде», – сказав Ляшко.

Перші мобільні бригади вакцинації зараз працюють із продуктом CoviShield, який виробляється за ліцензією AstraZeneca, а коли надійде вакцина Pfizer – «у нас є інші навчені бригади, і ми знаємо, кого ми вакцинуємо в першу чергу цим препаратом – це люди похилого віку, які перебувають у будинках для літніх».

На зауваження, що багато людей каже: «ми почекаємо Pfizer», – а отримані дози цієї вакцини підуть у будинки для людей похилого віку, головний санлікар наголосив: «Чекати нічого не потрібно, бо права вибору немає. Це загальносвітова практика: приходить продукт, і саме управлінці разом з експертами вирішують, як цей продукт використати найбільш ефективно».

Нагадаємо, що в Україні 24 лютого розпочалася кампанія з вакцинації населення проти Covid-19 вакциною Covishield виробництва індійського підприємства Serum Institute. З 1 березня можливі залишки вакцини від коронавірусу дозволили використовувати для щеплення громадських діячів, аби популяризувати імунізацію.Минулого тижня Центр громадського здоров’я Львівщини створив Google-форму, за якою можна записатися на позачергову вакцинацію від коронавірусу залишковими дозами вакцини. Наразі це стосується лідерів громадської думки.

Читайте також  Що робити у разі хімічної атаки: головні рекомендації МОЗ

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело