В Україні планують скасувати переведення годинників на «літній час»

В Україні планують скасувати переведення годинників на «літній час»

Верховна Рада схвалила за основу відповідний законопроєкт.

Інформує Всеосвіта.

Україні хочуть скасувати переведення годинників на «літній час». Верховна Рада схвалила за основу відповідний законопроєкт № 4201 сьогодні, 3 березня, під час засідання.

«За» проголосували 277 депутатів.
Щороку перехід на зимовий час відбувається в останню неділю жовтня. Зокрема, у 2020 році він був запланований у ніч із суботи (24 жовтня) на неділю (25 жовтня). Сподіваємося, що у разі підтримки Верховною Радою України це сезонне переведення стрілок годинника стане останнім, оскільки в законопроєкті чітко передбачено, що сезонний перехід часу не застосовується, – зазначено у пояснювальній записці.
Також у документі йдеться про таке:

Законопроєкт спрямований на захист здоров’я населення, оскільки, на думку більшості науковців та лікарів, зазначений порядок обчислення часу в частині щорічного переведення стрілок годинника на одну годину вперед і назад несе ряд негативних наслідків, викликає значне погіршення стану здоров’я громадян в період адаптації до «літнього» та «зимового» часу.

Такий «сезонний часовий стрибок» призводить до зміни біологічних ритмів людини, що негативним чином відображається на загальному стані людини, як фізіологічному, так і психологічному.

Після переведення годинникових стрілок у громадян погіршується самопочуття, знижується працездатність, спостерігається значне загострення хронічних хвороб. Наукові дослідження пов’язують зміни часу із захворюваннями серцево-судинної або імунної систем, оскільки вони переривають біологічні цикли. Також доведено, що переведення годинника не допомагає енергозбереженню.

Раніше перший віцеспікер ВР Руслан Стефанчук підкреслював, що документ також спрямований на протидію агресії з боку Росії:
Як відомо, на тимчасово окупованих територіях України протиправно встановлений час держави-агресора. Закріплення на всій території України єдиного київського часу дасть змогу зміцнити наші безпекові позиції та сприятиме деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій.
Законопроєкт № 4201 внесли у Верховну Раду ще 9 жовтня 2020 року.

Читайте також  Із вівторка на Україну чекає похолодання з дощами й грозами

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело