Зеленський в інтерв’ю HBO: Україна стоїть із простягнутою рукою, США більше не символ демократії

Президент України Володимир Зеленський заявив, що ображений на 45-го лідера США Дональда Трампа й розчарований американської демократією, яку було зруйновано разом зі штурмом Капітолію. Хоча й запевнив, що очікує на співпрацю з нинішньою адміністрацією Білого дому. Глава держави також визнав, що в боротьбі з пандемією COVID-19 Україна буквально стоїть із простягнутою рукою, випрошуючи у заможніших країн вакцини.

Про все це він розповів у 15-хвилинному інтерв’ю американському журналісту Axios Джонатану Свону, яке вийшло також на каналі HBO. Розмова відбулася через три дні після інавгурації нового американського президента Джо Байдена. OBOZREVATEL зібрав її головні тези (щоб подивитися відео, доскрольте новину до кінця).

Про постачання вакцин
Президент визнав, що Україна – не в пріоритеті держав, які отримали вакцину проти коронавірусу, й стоїть із простягнутою рукою.

“Те, що Україна не є рівним членом Європейського Союзу або світу, підтвердилося умовами вакцинації. Ми не в пріоритеті країн, які вже отримують вакцину, на відміну від інших. Країни ЄС, з якими у нас чудові відносини, – я зв’язувався з їхніми лідерами. І вони говорили, що будуть допомагати потроху з власних запасів вакцини”, – повідомив Зеленський.

Гарант додав, що йому складно говорити населенню, чому Україна отримає вакцину однією з останніх країн у світі.

Чому відхилили російську вакцину
Президент запевнив, що Україна не буде брати у Росії їхній препарат “Супутник V” проти коронавірусу, оскільки ефективність цієї вакцини не доведена. Також, за його словами, такі дії є проявом інформаційної війни, яка ведеться проти країни.

“Питання не в тому, що там написано Made in Russia, а в тому, що ніхто не може гарантувати якість цієї вакцини. Вони користуються тим, що європейська вакцина приходить до нас дуже пізно, і тому пропонують свою”, – пояснив Зеленський.

Він підкреслив, що не може ризикувати здоров’ям українців, використовуючи неперевірений препарат.

Про надії на НАТО у вирішенні війни
Володимир Зеленський певний, що якби Україна була членом НАТО, то на сході країни, на Донбасі не було б ескалації. На його думку, якщо Америка не допомагатиме в цьому, то і вона може зіштовхнутися із подібним. Зокрема, за його словами, це вже видно за тим, як там триває інформаційна війна.

Читайте також  Ляшко у Верховній Раді розповів анекдот з відбірними матюками (відео)

“Так (тоді б США мали захищати українців. – Ред.). І це правильно. Тому що ми зараз захищаємо Європу. Ми вдячні їй за її допомогу, за санкції. Вдячні США. Санкції важливі, але ними ви не можете повернути людських життів… А хто наступний? Це провокація. Ми говоримо не лише про збройне втручання. Маємо справу з інформаційною війною. І США – один із яскравих прикладів, як це відбувається”, – висловив переконання президент.

Також він зазначив, що хоче від американського президента Джо Байдена сприяння у вступі України до НАТО.

“На сході України триває війна, триває агресія Російської Федерації, анексія Криму. Тому я хотів би, щоб США і зокрема президент Байден, який дуже знайомий з Україною, допомогли нам вийти з цієї по-справжньому трагічної ситуації”, – розповів гарант.

Про шанси змусити Путіна піти з Донбасу
Зеленський зазначив, що глава Росії Володимир Путін є головною великою перешкодою на шляху України до досягнення миру. Проте запевнив, що є кроки, які можуть змусити РФ піти з Донбасу. Перше, на його думку, це об’єднання із Євросоюзом і НАТО, але насамперед не в юридичному оформленні.

“Ми маємо приклад у Грузії, Азербайджані, Нагірний Карабах… І в Україні, в Молдові. Кейси – вони всі різні, але десь дуже схожі. Тому сказати стовідсотково, що хтось знає, як це зробити (змусити Путіна піти. – Ред.) – ні, на 100% – ні. Але є певні кроки… Це об’єднання людей, які починають всім світом тиснути на ту людину чи політику тих людей, які не поважають світовий закон, світовий порядок, міжнародні кордони”, – вважає президент.

Про розчарування в демократії США
Зеленський висловив розчарування в американській демократії після штурму Капітолію 6 січня прихильниками тодішнього президента США Дональда Трампа. Він підкреслив: люди звикли вірити, ніби в Америці ідеально працюють демократичні інститути, а влада передається спокійно.

Читайте також  “Якщо Гонтарева повіситься – буде смішно”: Скандальна заява Коломойського вразила українців

“Цього ніхто не очікував. Я був дуже стурбований, не хотів, щоб трапився переворот… Після такого, вважаю, світу буде складно розглядати США як символ демократії”, – зазначив президент.

Про “злість” на Трампа
Зеленський сказав, що “трохи” злиться на 45-го президента США Дональда Трампа. Зокрема, через публікацію запису їхньої розмови під історії з першим імпічментом екс-лідеру Америки.

“Багато читав, коли моє ім’я з’являлося на сторінках тих чи інших медіа. Що Трамп тиснув. По-перше, це було дуже образливо. Чому? Тому що я президент України. Можливо, ми менші, ніж Сполучені Штати, але ми незалежна Україна. Ми довели це Росії, коли втримали свою територію, і продовжуємо це доводити. Ось чому він не тиснув. Я б цього ніколи не сказав. Але неприємність одна була. До цього моменту я про це не говорив. Коли опублікували нашу розмову… Вважаю, що це дуже неправильно. І опублікувала це не Україна. Я б ніколи цього не допустив. Неважливо, про що ми говорили, але вона – перша серйозна розмова між двома президентами, між стратегічними партнерами. І в жодному випадку ніхто з нас не мав права опубліковувати такі речі”, – прокоментував Зеленський.

Китай – не загроза Україні, попри санкції
Глава держави не вважає Китай серйозною геополітичною загрозою, хоча декілька днів тому сам ввів санкції проти китайських інвесторів “Мотор Січі”, а раніше так само вчинили проти цієї країни США.

“Не можу з цим погодитися, тому що в Україні ми цього не відчуваємо (загрози з Китаю. – Ред.). Знаємо, що в Україні є інвестори зі США, але водночас у нас є інвестори з Китаю. Вважаю, що незалежно від нації, національності, якщо люди, бізнес, конкретна країна ставляться до вас із повагою, поважаючи ваш народ і кордони, то вони можуть бути присутніми у вашій країні”, – підкреслив Зеленський і додав, що не дозволить Китаю чи будь-кому іншому купувати контрольний пакет акцій “Мотор Січі”.

Читайте також  “Змусить гармати замовкнути”: У Зеленського розповіли про три питання, які піднімуть під час “Нормандської зустрічі”

Про зустріч із Байденом
Зеленський заявив, що сподівається на зустріч з новообраним президентом США Джо Байденом і на більш глибоке знайомство американського лідера з нашою країною.

“Я думаю, що запрошення, наша зустріч із президентом США – це символ і відповідь на всі ті питання, які були від вас із самого початку про те, чого чекає Україна від США, чи сприймають США Україну як партнера, чи вийдемо ми на інший рівень наших відносин, чи зможуть США допомогти закінчити війну в Європі”, – підсумував він.

Про окупацію Криму: “якби був президентом, не пустили б “зелених чоловічків”
Володимир Зеленський переконаний, що у разі його перебування на посту глави держави в лютому 2014 року так звані російські зелені чоловічки не зайшли б до Криму.

“І, вибачте, якби я тоді був президентом, ми б там всі вмерли в Криму, але “зелених чоловічків” не пустили б. А якби не пустили, то Росія не допомагала б сепаратистам і не була б на сході України”, – заявив гарант.

Також підкреслив, що нині важливо створити міжнародний формат для деокупації українського півострова.

Про ядерний статус України
Президент вважає, що повертати країні ядерний статус буде неправильно, оскільки українці не повинні перетворюватися із людей на звірів. За його словами, врешті-решт “перемагає цивілізація”.

“Як би ми не ставилися до демократії, як говорив Черчилль, кращого у світі поки немає. З усіма мінусами демократії, з усіма мінусами ядерного роззброєння, з усіма викликами, які були і у нас, коли забрали нашу територію і вбили 14 тисяч осіб, все-таки, якщо ми хочемо побудувати демократичну, цивілізовану країну, ми повинні дотримуватись світових законів, залишатися людьми”, – підкреслив Зеленський.

Він порівняв ядерний статус із хабарями. Зокрема зазначив, що якщо навіть всі довкола братимуть їх, це не означає, що людина повинна жити за законами більшості, оскільки це неправильно. Так само, переконаний гарант, і з ядерною зброєю.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело